Matematik

Differntiere sammensattefunktioner (mat)

19. december 2004 af Mads123 (Slettet)
Vi har prøve imorgen og vil gerne forberede mig til den.

Det er om at differntiere sammensatte funktioner.

Vi skal kunne.

(f(g(x)))' = f'(g(x))*g'(x)

(f(x)*g(x))' = f'(x)*g(x) + f(x) * g'(x)

(x^a)^x' = ax^(a-1)

(e^x)' = e^x

(e^(k*x))' = k*e^(k*x)

(ln(x))' = 1/1

(a^x)' = ln(a)*a^x

Kunne finde tangentligningen.

Jeg ved ikke hvor godt jeg kan det eller hvordan jeg skal øve mig. Findes der nogle rigtig sværre nogle eller..?


(e^x)' = e^x

(e^(k*x))' = k*e^(k*x)

er det ikke det samme de siger?

Hvis I har nogle opgaver med det, så kom bare med dem :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2004 af Epsilon (Slettet)

"(ln(x))' = 1/1"

ln'(x) = 1/x, x>0

I stedet for at memorere alle de differentialkvotienter, så koncentrer dig om at kunne regnereglerne. Lær at afkode, hvilken af regnereglerne, du skal bruge i en foreliggende opgave.

- Sammensat funktion
- Produktreglen
- Kvotientreglen

En ligning for tangenten til grafen for en funktion f i punktet (x0,f(x0)):

y = f(x0) + f'(x0)(x-x0)

er også værd at huske.

Glem alt om svære opgaver. Hvis jeres lærer vil jer det vel, så stiller vedkommende ikke meget vanskelige opgaver, hvis I skal demonstrere, at I kan differentiere og finde tangentligninger.

//Singularity

Svar #2
19. december 2004 af Mads123 (Slettet)

Kvotientreglen???

er "e" eulers tal?

Fordi der er åbenbart forskel på a og e.

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#2: Kvotientreglen bruges på en kvotient mellem to differentiable funktioner, f og g;

h(x) = f(x)/g(x)

h'(x) = (f'(x)*g(x) - f(x)*g'(x))/(g(x)^2)

Nogle kalder den undertiden 'brøkreglen'.

Ja, Eulers tal e er basen for eksponentialfunktionen exp(x). Hvis du skriver

a^(x) = (exp(k))^(x) = exp(k*x)

hvor a = exp(k), dvs. k = ln(a), så fås ved differentiation

exp(k*x)' = k*exp(k*x) = ln(a)*exp(ln(a)*x) = ln(a)*exp(ln(a))^(x) = ln(a)*a^(x)

så de to differentialkvotienter stemmer overens (jf. tabellen i indlægget).

I øvrigt kan

exp'(x) = exp(x)

anskues som et specialtilfælde af

exp'(k*x) = k*exp(k*x)

idet k = 1. Er du med så langt?

//Singularity

Svar #4
19. december 2004 af Mads123 (Slettet)

De sidste du skriver, tror jeg hænger sammen med det jeg sagde i post 0.

Det du i midten skriver, er lidt svært at forstå pga studi's text.
Siger du at e^kx hænger sammen med a^x ?

Tror ikke jeg er helt med.

Det første er jeg med på :)

Skriv et svar til: Differntiere sammensattefunktioner (mat)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.