Matematik

linjen skærer cirklen

31. august 2009 af enjessen (Slettet)

Hej .
jeg mangler hjælp til følgende spørgsmål , og ved slet ikke hvad jeg skal gøre med det.
en cirkel har centrum (-2.1) og radius 5 og en linje l er bestemt ved ligningen 2x+y-6=0

undersøg om linjen l skærer cirklen

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. august 2009 af Isomorphician

Opstil ligningen for cirklen.

Isoler enten x eller y i linjens ligning og indsæt udtrykket i cirklens ligning og reducer.

Alternativt kan du bruge afstandsformlen til at se om afstanden fra centrum til linjen er kortere end, længere end eller lig radius.


Svar #2
31. august 2009 af enjessen (Slettet)

ja okay, jeg ved ikke helt om jeg forstår det . fordi jeg ved godt at ligningen for cirklen er (x+a)^2+(y+b)^2=r^2.
men hvordan skal jeg så sætte det ind ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. august 2009 af Isomorphician

Hvis du fx isolerer y i linjens ligning:

y = -2x + 6

kan du indsætte højresiden af ovenstående i stedet for y i cirklens ligning.

Som opgaven er stillet er det måske nemmere at bruge afstandsformlen.


Svar #4
31. august 2009 af enjessen (Slettet)

nårh ja . tusinde tak for hjælpen .
det er så lang tid siden jeg har haft om det ( :


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. august 2009 af mathon

centrum (-2,1) og radius 5 og en linje l er bestemt ved ligningen 2x+y-6=0

dist(l,C(-2,1)) = |2*(-2)+1-6|/√(22+12) = 4,02 som er mindre end radius 5;
hvorfor
linjen er cirkelsekant
dvs.
skærer cirklen to steder
 


Svar #6
31. august 2009 af enjessen (Slettet)

så du bruger bare distance formlen . det giver god mening i hoved på mig . men det er egentlig en opgave uden hjælpe midler så det er lidt noget skidt at den giver 4,02 ? hvis du forstår ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. august 2009 af mathon

|2*(-2)+1-6|/√(22+12) = 9/√(5) = (9/5)√(5) = 1,8*√(5) til sammenligning med √(5)*√(5)

hvilket fint klares uden hjælpemidler, da √(5)>2 og altså større ende 1,8


Svar #8
31. august 2009 af enjessen (Slettet)

hmm det forstår jeg ikke helt . du siger altså at kvadratroden af 5 er større end to . men jeg har 2 skæringspunkter da dist ligningen er mindre end 5 ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. august 2009 af mathon

du skal kun svare på
"undersøg om linjen l skærer cirklen"
og
ikke hvor
 


Svar #10
31. august 2009 af enjessen (Slettet)

ja det er jeg godt med på. jeg tror jeg ved hvad du mener ,også kan jeg lige spørger min lærer om det sidste jeg er i tvivl om ( : jeg siger mange gange tak for hjælpen og få du ville forklare det ( :


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. september 2009 af mathon

alternativt:
cirklen (x+2)2 + (y-1)2 = 52
linjen y = -2x + 6

skæring kræver identisk 2.koordinat
hvorfor
(x+2)2 + (-2x+6-1)2 = 25

(x+2)2 + (-2x+5)2 = 25

x2 + 4x + 4 + 4x2 - 20x + 25 = 25

5x2 - 16x + 4 = 0

diskriminanten
d = (-16)2 - 4*5*4 = 256 - 80 = 176>0
hvorfor
linjen har to fælles punkter med cirklen

√(d) = √(176) = 4√(11)

skæringspunkternes 1.koordinater:
x = [-(-16) ± 4√(11)]/(2*5)

x1 = (8+2√(11))/5 = 2,92665    ∧     x2 = (8-2√(11))/5 = 0,27335

y1 = -2*[(8+2√(11))/5] + 6 = 0,14670   ∧  y2 = -2*[(8-2√(11))/5] + 6 = 5,45330

skæringspunkterne er således

S1(2.92665;0.14670)   ∧   S2(0.27335;5.45330)


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. september 2009 af mathon

...den sidste del af løsningen var selvsagt ikke beregnet for håndkraft,
men
til orientering...


Svar #13
01. september 2009 af enjessen (Slettet)

ja altså man skal bare undersøge, men snakkede med min matematiklærer i dag og hun sagde at den første metode var ok og at jeg havde de rigtige argumenter. så bruger bare den . Det har jeg også nemmere ved at forklare nemlig


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. september 2009 af mathon

...godt nok


Skriv et svar til: linjen skærer cirklen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.