Matematik
Matematisk pendul, hjælp!
19. december 2004 af
Mads123 (Slettet)
Har om matematiske penduler.
eksperimentel data. Tid(T) 8.98sek. Længde(L) 29.6 cm.
T=c*sqrt(L), hvor c er en konstant.
En anden formel for matematisk pendul.
T= 2*pi*sqrt(L/g), hvor g er tyngdeaccelerationen.
konstanten c er 2.005. I den første formel har jeg fået c til 1.65.
I den anden formel har jeg så prøvet at isolere g og se hvad det bliver. Det giver 14.49.
Problemet er så. Hvorfor er afvigelsen ikke det samme?!?
Jeg har isoleret g ved at sige. g= (L)/(T/2*pi)^2
c = 2*pi/sqrt(g)
Nogle der forstår hvorfor afvigelsen ikke er den samme?
eksperimentel data. Tid(T) 8.98sek. Længde(L) 29.6 cm.
T=c*sqrt(L), hvor c er en konstant.
En anden formel for matematisk pendul.
T= 2*pi*sqrt(L/g), hvor g er tyngdeaccelerationen.
konstanten c er 2.005. I den første formel har jeg fået c til 1.65.
I den anden formel har jeg så prøvet at isolere g og se hvad det bliver. Det giver 14.49.
Problemet er så. Hvorfor er afvigelsen ikke det samme?!?
Jeg har isoleret g ved at sige. g= (L)/(T/2*pi)^2
c = 2*pi/sqrt(g)
Nogle der forstår hvorfor afvigelsen ikke er den samme?
Svar #1
20. december 2004 af Epsilon (Slettet)
Det ser noget besynderligt ud. Hvis dine resultater er korrekte, så er svingningstiden, du skriver i starten, forkert. Det må være 10*T du har opskrevet, hvilket jeg baserer på udregningerne
c = 0.898s/sqrt(0.296m) = 1.6505..s/m^(1/2)
og dermed
g = (4*pi^2)/c^2 = 14.491..m/s^2
Med så stor afvigelse fra den korrekte størrelse af tyngdeaccelerationen (9.79-9.83)m/s^2 er der grund til at betvivle, om pendulet overhovedet er matematisk. Jeg tror snarere, at der er tale om et fysisk pendul, dvs. massen er ikke koncentreret for enden af pendulet, men distribueret mere jævnt langs pendulet.
Hvis du med samme afvigelse mener, at 1.65 burde forholde sig til 2.005 som 9.82 forholder sig til 14.49, så tager du fejl. Se her;
c = 2*pi/sqrt(g) => g = (4*pi^2)/c^2
Dvs. c indgår kvadratisk i beregningen af g, hvorfor afvigelsen på g bliver større end afvigelsen på c.
//Singularity
c = 0.898s/sqrt(0.296m) = 1.6505..s/m^(1/2)
og dermed
g = (4*pi^2)/c^2 = 14.491..m/s^2
Med så stor afvigelse fra den korrekte størrelse af tyngdeaccelerationen (9.79-9.83)m/s^2 er der grund til at betvivle, om pendulet overhovedet er matematisk. Jeg tror snarere, at der er tale om et fysisk pendul, dvs. massen er ikke koncentreret for enden af pendulet, men distribueret mere jævnt langs pendulet.
Hvis du med samme afvigelse mener, at 1.65 burde forholde sig til 2.005 som 9.82 forholder sig til 14.49, så tager du fejl. Se her;
c = 2*pi/sqrt(g) => g = (4*pi^2)/c^2
Dvs. c indgår kvadratisk i beregningen af g, hvorfor afvigelsen på g bliver større end afvigelsen på c.
//Singularity
Skriv et svar til: Matematisk pendul, hjælp!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
