Kemi

mL Pufferopløsning

02. september 2009 af Mupe (Slettet)

Ca5(PO4)3OH (s) ? 5 Ca2+(aq) + 3 PO4-3(aq) + OH-(aq)

Til at fastholde pH i en mundskyllevæske benyttes en pufferopløsning med pH 6,8. Til fremstilling af pufferopløsningen benyttes 0,1 M NaH2PO4(aq) og 0,1 M Na2HPO4(aq)

c) Beregn hvor mange mL, der skal bruges af hver opløsning til fremstilling af 1 liter puffer med pH = 6,8.
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. september 2009 af mathon

pH = pKs + log([HPO42-(aq)]/[H2PO4- (aq)])

[HPO42-(aq)]/[H2PO4- (aq)] = 10pH-pKs  = 106,8-7,21 = 0,389045

cb/cs = nb/ns = 0,389045                                         da volumen, V, er ens

nb - 0,389045·ns = 0

(0,1 mol/L)*Vs - 0,389045·(0,1 mol/L)·Vb = 0    og
Vs + Vb = (1 L)                                                          eller skrevet uden enheder

 

I:   Vs - 0,389045·Vb = 0
II:   Vs        +         Vb = 1                                             som er to ligninger med to ubekendte i Vs og Vb

som du kan løse
    
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. september 2009 af mathon

kaldes Vs for x
og
Vb for y

CAS-beregnes

solve(x-0,389045·y=0 and x+y=1,{x,y})
x = Vs =......... and y = Vb = .........             i liter
 


Skriv et svar til: mL Pufferopløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.