Kemi

Stofmængde

03. september 2009 af Challes (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej...

Det er så længe siden jeg har haft kemi at jeg simpelthen har glemt stort set alt.. Er der nogen der kan hjælpe mig mht stofmængde n?

Mit problem er at jeg har Benzens strukturformel altså C6H12 og på baggrund af dette skal jeg finde molmassen.

Jeg har derfor M=m/n og har fundet at m=84,156g og så er det jeg ikke kan huske hvordan man finder n???

Bliver sindssygt glad for lidt hjælp!

Tak,

mvh Charlotte


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. september 2009 af JKaram (Slettet)

Først skal du lige korrigere dig selv. Hvad er molekylformlen for benzen. Den er ikke i hvert fald ikke H6C12 for det er molekylformlen for cyclohexan, som er et helt andet stof. Du skal huske at benzen består af konjugerede dobbelbindinger, der også giver den mange af dens egenskaber.

Du finder nu molarmassen.
Der er 6 carbonatomer og de vejer hver 12,01 g/mol. Dernæst er der 6 hydrogen atomer der hver vejer 1,00 g/mol.
Dit regnestykke for molarmassen bliver da:

M(C6H12) = 6 (1,00 g/mol) + 6 (12,01 g/mol) = 78,06 g/mol.

Nu ved du at der om stofmængden gælder:

n=m/M, og dette giver dig i dit tilfælde:

n(C6H12) =m(M(C6H12) )/M(C6H12) = 84,156 g / 78,06 g/mol = 1,07 mol

Skriv hvis du ikke er med.

Karam


Svar #2
03. september 2009 af Challes (Slettet)

Nåh ja det var en dum fejl, jeg mener selvfølgelig C6H12 men hvorfor skal der kun tages hensyn til 6 af hydrogen atomerne?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. september 2009 af JKaram (Slettet)

Jeg skal altså lige høre om det er benzen eller cyklohexan det skal udregnes for?


Svar #4
03. september 2009 af Challes (Slettet)

Det er benzen.. Er der kun 6 hydrogen atomer i den? For så er der fejl i min bog.. :O


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. september 2009 af JKaram (Slettet)

Ja, jeg kan love dig for at der kun er seks hydrogenatomer, og så passer det jeg har skrevet ovenfor.
Hvilken bog har du?


Svar #6
03. september 2009 af Challes (Slettet)

Kemi B en udgave af Helge Mygind.. men har fundet det rigtige på en anden side.. Super, tusind tak for din hjælp!!


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. september 2009 af JKaram (Slettet)

Ingen årsag - skulle det være en anden gang.


Skriv et svar til: Stofmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.