Matematik

Udregning af ligning?

03. september 2009 af xmaw (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har fået en opgave for, med en ligning. Jeg er ikke særlig god eller hurtig til matematik, så jeg ville høre om nogen kunne hjælpe mig med denne?

15+(2x-5)*9=5*(2x+7)+7

Hvis det kan lade sig gøre, kunne jeg godt tænke mig alle mellemregninger.

¨Håber i kan hjælpe mig lidt hurtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2009 af mathon

gang ind i parenteserne
hæv plusparenteserne
reducer på begge sider
x'erne på den ene side og talværdier på den modsatte
divider med koefficienten til x


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. september 2009 af MN-P (Slettet)

gang ind i parenteserne

træk sammen på begge sider af =

træk 10 på begge sider af =

træk 30 fra på begge sider af =

x fra på begge sider af =

del med tallet foran x på begge sider af lighedstegnet


Svar #3
03. september 2009 af xmaw (Slettet)

Så den kommer til at hedde :

15+(2x-5)*9=5*(2x+7)+7

15+2x+5*9=5*2x+7+7

så kan jeg ikke rigtig komme videre?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. september 2009 af mathon

15 +18x - 45 = 10x + 35 + 7    da   a·(b + c) = (a·b + a·c) = a·b + a·c


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. september 2009 af MN-P (Slettet)

#2 rettelse træk 10x fra på begge sider


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. september 2009 af maisen25 (Slettet)

Når du skal løse ligninger er der nogle simple regler at overholde, som hjælper dig med at løse den oveni. Jeg har herunder løst din ligning inkl. forklaring. Først lidt om ligninger:

Når du skal løse en ligning gælder det om at finde den ubekendte (X's) værdi.

Metode:

- Du samler X på den ene side af lighedstegnet

- Tal samles på modsatte side af lighedstegnet

- Reducer (saml ligningen på begge sider så meget du kan)

Regneregler:

1)Lægge samme tal til på begge sider af lighedstegnet:

Eks: X - 3 = 2 -> X - 3 + 3 = 2 + 3 -> X = 5

2) Trække samme tal fra på begge sider af lighedstegnet:

Eks: X + 4 = 3 -> X + 4 - 4 = 3 - 4 -> X = -1

3) Gange med samme tal på begge sider af lighedstegnet, i alle led (+ og - laver et nyt led) (Man kan ikke gange med 0):

Eks: X/5 = 2 -> 5 * X/5 = 2*5 -> X = 10

4) Dividere med samme tal på begge sider af lighedstegnet i alle led (+ og - laver et nyt led) (Man kan ikke dividere med 0):

Eks: 3X = 12 -> 3X/3 = 12/3 -> X = 4

Paranteser:

1) Plusparateser

                                            kan ophæves udenproblemer                  Eks: (a-b) = a-b

2) Minusparanteser:

                                           Når man ophæver en minusparates skifter alle led fortegn         Eks: - (a-b) = -a+b

                                          Eks: 2 - (-X + 7) = 2 + X + 7 = 9 + X

3) Gange parantes med et tal:

                                          Eks: a * (b + c) = a * b + a * c

                                          Eks: 3 * (X - 2) = 3X - 6

                                          Eks: -3 * (X - 2) = -3X + 6 (Minus gange plus giver minus, minus gange minus giver plus)

4) Gange to paranteser med hinanden:

                                         Eks: (a+b) (c-d) = ac - ad + bc - bd

Din ligning skal altså løses sådan her:

15+(2x-5)*9=5*(2x+7)+7        Start altid med at gange ind i parateserne

15+(18x-45) = (10x+35)+7 (Så kan vi ophæve paranteserne, her er det plusparateser, så dem fjerner vi bare

15+18x-45 = 10x+35+7 (Nu kan vi allerede reducere på begge sider, f.eks: 15-45 udregnes og 35+7)

18x-30 = 10x+42 (Nu samler vi alle tallene på den ene side)

18x-30+30 = 10x+42+30 (Så samler vi x'erne på den anden side)

18x-10x= 10x-10x+72 (Nu skal vi så reducere X ved at dividere med det samme tal på begge sider)

8X/8 = 72/8

x = 9

Håber du kan bruge forklaringen til noget. Det er ikke særligt svært hvis man først får reglerne ind under huden.


Skriv et svar til: Udregning af ligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.