Matematik

hjælp til andengradsligning

06. september 2009 af christian0710 (Slettet)

hvis vi nu har  ligningen  -x^2-2x+3=0

Hvordan regner man så ligningen ud, uden at skulle regne diskriminanten d ud og bruge de der formler som -b/2a  men altså vha. nuleglen og faktorisering, med mellemregninger?

Mvh

Christian


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2009 af MN-P (Slettet)

-x^2-2x+3=0                    Start med at skaffe 1x2 ved at gange med -1 i alle led

x²+2x-3=0               sidste led i de to parenteser skal ganget give -3 et godt gæt kunne være 1 og (-3) eller 3 og -1               

  prøver at sætte de første ind og ganger du

(x+1)(x-3)= x² +x -3x -3      duer ikke da der skal stå +3x

om igen den denne gang med 3 og -1

(x-1)(x+3)=x² -x +3x -3 = x²+2x-3             det stemmer altså kan x²+2x-3 omskrives til (x+1)(x-3)

og ligningen ser nu således ud (x+1)(x-3)=0

x+1=0 eller x-3=0

løs disse to ligninger og du har løsningerne på andengradsligningen


Svar #2
06. september 2009 af christian0710 (Slettet)

Jeg forstår det nogenlunde :D  men jeg ved ikke helt hvad du mener med "sidste led i de to parenteser skal ganget give -3 et godt gæt kunne være 1 og (-3) eller 3 og -1"

hvordan laver du x^2+2x-3 om til (x+1)(x-3) Jeg synes x^2 forsvandt helt ud af billedet??

så dvs. hvis det var en parabel ville toppunktet være X = - 3 V X = 1


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2009 af mathon

x2 + 2x - 3 = 0

i en reduceret, ordnet og normeret 2. gradsligning, som har to rødder,
er
røddernes sum lig med koefficienten til x med modsat fortegn
og
røddernes produkt lig med ligningens sidste led

da produktet skal være lig med -3, må rødderne have hver sit fortegn

hvorfor rødderne er 1 og -3


Skriv et svar til: hjælp til andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.