Kemi

pH - myresyre og natriumformiat

06. september 2009 af Ivan.h (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg kunne rigtig godt bruge noget hjælp til denne opgave - jeg har lavet a og b (har skrevet mit resultat udenfor opgaven nedenunder), men har store problemer med opgave c og d. i D'eren er jeg nået så langt, at jeg skal have lavet en puffer.. men så er jeg også gålt helt i stå....

I en 0,0500 M vandig opløsning af myresyre måles pH ved 25? til at være 2,54
a. Beregn protolysegraden for myresyre i opløsningen. = 5,8 %
b. Beregn ud fra målingen styrkekonstanten Ks for myresyre ved 25 grader = 0,000177
Til 1,00 L af opløsningen sættes 4,08 g natriumformiat. Opløsningens volumen ændres ikke mærkbart herved.
c. Beregn pH for den nye opløsning
Der tilsættes nu 40 mL 1,00 M saltsyre.
d. hvad bliver pH for opløsningen herefter?

På forhånd mange tak for hjælpen


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. september 2009 af mathon

pKs = -log(Ks) = -log(0,000177) = 3,752

M(HCOONa) = 68,01 g/mol

n(HCOONa) = (4,08 g)/(68,01 g/mol) = 0,060 mol hvoraf
n(HCOO-) = 0,060 mol                                                  da natriumformiat er letopløseligt
 

n(HCOOH) = (1-0,058)*(1 L)*(0,0500 mol/L) = 0,0471 mol

opløsningen er nu en puffer:

pH = pKs + log(nb/ns) = 3,752 + log(0,060/0,0471) = 3,9

HCl-tilsætning:
n = (0,040 L)*(1,00 mol/L) = 0,040 mol

myresyremængden forøges med 0,040 mol dvs til (0,0471 + 0,040) mol = 0,0871 mol
formiatmængden mindskes med 0,040 mol dvs til (0,060 - 0,040) mol = 0,02 mol

pH = pKs + log(nb/ns) = 3,752 + log(0,02/0,0871) = 3,1

i overensstemmelse med,
at en pufferopløsning med rimelig pufferkapacitet ikke ændrer pH nævneværdigt
selv ved tilsætning af en mindre mængde stærk syre eller base


Svar #2
07. september 2009 af Ivan.h (Slettet)

Tusind, tusind tak for det gode svar !


Skriv et svar til: pH - myresyre og natriumformiat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.