Matematik

toppunkt????

09. september 2009 af Yow! (Slettet)

hvordan beregner jeg toppunktet for

fm(x) = 3x2 - 3

Toppunkt = -b / (2a)     =   -0 / (2*3)    =  0

og 3 må være skæringen på y-aksen???

eller hvordan???


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2009 af MN-P (Slettet)

-3 er skæring med yaksen

toppunkt = (0,-3)


Svar #2
09. september 2009 af Yow! (Slettet)

hmmmm....det siger facit listen ikke...men jeg tror ikke at jeg forstår opgaven...skriver den lige ned

bestem toppunkterne og monotoniforholdene for

f(x) x^3 - 3x + 1

jeg har fundet monotoniforholdene ved at differentiere funktionen og bla bla...

men hvad med toppunkterne???


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2009 af JonasE (Slettet)

Differentier og løs 2.gradsligningen mht. 0. altså f'(x)=0. Da finder du de vandrette tangernter til f(x). Lad mig lige understrege at der er tale om lokale maximum og minimum.

Det giver god mening, idet 3.gradspolynomier kan have 0, 1 eller 2 lokale toppunkter, på samme måde som en andengradsligning har ingen, 1 eller 2 løsninger.

f(x)=x3-3x+1

⇔ f'(x)=3x2-3

f'(x)=0 ⇔3x2-3=0

d=-4·3·(-3)=36

d>0 er ensbetydende med to toppunkter.

x=1 ∨ x=-1

f(1)=-1

Der er lokalt minimum i P1(1,-1)

f(-1)=3

Der er lokalt maximum i P2(-1,3)

Håber det hjælper. :)


Skriv et svar til: toppunkt????

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.