Matematik

Bestemmelse af konstanterne a, b og c ud fra tre punkter i en andengradspolynomi

10. september 2009 af frederiksen28 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg har en opgave med at finde regneforskriften for en parablen. Den lyder sådan her.

En parabel skærer x-aksen i punkterne (-1,0) og (4,0) og y-aksen i (0,4) Bestem en regneforskift for parablen.?

Jeg har lagt værdier ind i et regneprogram og fået at a=-1, b=3 og c=4 dette giver en regne forskrift som lyder

f(x)=-x^2+3x+4. Så langt så godt.

Det jeg søger svar på er hvordan regner jeg konstanterne a, b og c ud på et stykke papir.

Håber at der er nogle der kan hjælpe.?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvad er f(0) for en parabel? Skæring med y-aksen. Den får du opgivet. Hvilken af konstanterne a, b og c svarer til denne skæring?

De to sidste konstanter beregnes ved 2 ligninger med 2 ubekendte.

Principielt kan du regne alle 3 konstanter ved 3 ligninger med 3 ubekendte.


Svar #2
10. september 2009 af frederiksen28 (Slettet)

Tak for svaret.

Jeg kunne ikke se mig ud af om det var en andengrads ligning eller en med 2 ubekendte.

Parabel skære i y-aksen i (0,4) og ved  formelen f(0) =a*0^2+b*0 +c må c være lig med 4. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Helt korrekt. Så har du 2 punkter og dermed 2 ligninger med 2 ubekendte tilbage.


Skriv et svar til: Bestemmelse af konstanterne a, b og c ud fra tre punkter i en andengradspolynomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.