Matematik

brøker

12. september 2009 af Casabonn (Slettet)

hey folkens!

hvis der f.eks. står 4/x - 1/2 = 6/x - 7/6 hvad er det første man skal gøre? finde en fællesnævner??


Brugbart svar (2)

Svar #1
12. september 2009 af mathon

gange med (6x) på begge sider  x≠0


Svar #2
12. september 2009 af Casabonn (Slettet)

hvorfor 6x?


Brugbart svar (2)

Svar #3
12. september 2009 af MN-P (Slettet)

Fordi 6x er fællesnævner og du bagefter kan gorkorte, så alle nævnere forsvinder


Svar #4
12. september 2009 af Casabonn (Slettet)

det forstår jeg ikke helt.. hvordan kan man se at 6x er fællesnævner?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2009 af ttbonen (Slettet)

sådan her kan det også gøres, hvis det er mere forståeligt

((4)/(x))-((1)/(2))=((6)/(x))-((7)/(6))

(((4)/(x))-((1)/(2)))*6=(((6)/(x))-((7)/(6)))*6          der ganges med 6 på hver side

x*(((24)/(x))-((6)/(2)))=x*(((36)/(x))-((42)/(6)))          der ganges med x på hver side

................... fortsæt


Svar #6
12. september 2009 af Casabonn (Slettet)

ja men jeg forstår ikke hvorfor 6x er fællesnævneren?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. september 2009 af kieslich (Slettet)

Dine nævnere er 2, x og 6. det mindste som alle tre går op i er 6x. Ganger du på begge sider i ligningen med 6x betyder det så at alle nævnere forsvinder:   4/x - 1/2 = 6/x - 7/6  <=>  6*x*4/x - 6*x*1/2 = 6*x*6/x - 6*x*7/6 <=>  6*4 - 3*x = ........


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. september 2009 af ttbonen (Slettet)

6*x*(((4)/(x))-((1)/(2)))=6*x*(((6)/(x))-((7)/(6)))

((24*x)/(x))-((6*x)/(2))=((36*x)/(x))-((42*x)/(6))

24-3*x=36-7*x

Ved at gange med 6x går det hurtigere, istedet for først at skulle gange med 6 og derefter x

Håber disse udregninger hjalp, ellers så bare skriv

Hvis det stadig er helt uforståeligt for dig så bare gang med 6 og derefter x, det er lige godt det samme som 6x


Svar #9
12. september 2009 af Casabonn (Slettet)

hvorfor er det minus 3x og 7x??


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. september 2009 af ttbonen (Slettet)

((24*x)/(x))-((6*x)/(2))=((36*x)/(x))-((42*x)/(6))

24-3*x=36-7*x


Svar #11
12. september 2009 af Casabonn (Slettet)

mente hvorfor man minusser med 3x og 7x?


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. september 2009 af ttbonen (Slettet)

((24*x)/(x))-((6*x)/(2))=((36*x)/(x))-((42*x)/(6))

((6*x)/(2))=3x                                         ((42*x)/(6))=7x

((24*x)/(x))-((6*x)/(2))=((36*x)/(x))-((42*x)/(6))

24-3*x=36-7*x                 24x/x=24          36x/x=36

24+4x=36

........... tror godt du kan resten nu


Svar #13
12. september 2009 af Casabonn (Slettet)

ah nu forstår jeg! tak dude

kan du kontrollere om denne opg er rigtig?

5/x - 2/3 = 8/x - 7/6

6x(5/x) - 6x(2/3) = 6x(8/x) - 6x(7/6)                           ganger med 6x

30x/x - 12x/3 = 48x/x - 42x/6

30 - 4x = 48 - 7x

-4x + 7x = 48+ 30

-3x = 78

x = 26 ??


Brugbart svar (0)

Svar #14
12. september 2009 af ttbonen (Slettet)

nej, prøv igen

solve(((5)/(x))-((2)/(3))=((8)/(x))-((7)/(6)),x)                             x=6

har desværre ikke mere tid for i dag til at hjælpe,

men reslutatet giver        x=6


Brugbart svar (1)

Svar #15
13. september 2009 af mathon

se

Vedhæftet fil:ligningsløsning_9.doc

Brugbart svar (1)

Svar #16
13. september 2009 af negation22 (Slettet)

det er fordi du ikke har ændret fortegn på de 30, ellers rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #17
13. september 2009 af ttbonen (Slettet)

5/x - 2/3 = 8/x - 7/6

6x(5/x) - 6x(2/3) = 6x(8/x) - 6x(7/6)

30x/x - 12x/3 = 48x/x - 42x/6

30 - 4x = 48 - 7x

-4x + 7x = 48 - 30   kig på denne

3x = 18         og denne,  fortegnene skal ændres

x = 6
 


Skriv et svar til: brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.