Matematik

ligning

13. september 2009 af Casabonn (Slettet)

(8x-1)/2(2x+1) = 3(2x-3)/(3x-4) → (8x-1)/(4x+1) = (6x-3)/3x-4 → ?? skal jeg forkorte som det næste trin?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2009 af Exupery (Slettet)

Hvordan ser ligningen ud?

Sådan??


Svar #2
13. september 2009 af Casabonn (Slettet)

ja


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. september 2009 af Exupery (Slettet)

Så skriver du den forkert op med parenteser..

Retteligt:

(8x-1)/(2(2x+1))=(3(2x-3))/(3x-4)

Du starter med at gange forkert ind i begge parenteser. Husk at gange faktoren med begge led!

(8x-1)/(4x+2)=(6x-9)/(3x-4)

Nu kan vi så gange med nævnerne:

(8x-1)*(3x-4)=(6x-9)*(4x+2)

Vi ganger ind:

24x^2-32x-3x+4=24x^2+12x-36x-18

Hvorefter vi løser den som en normal ligning:

-35x+4=-24x-18

22=11x

x=22/11

x=2


Svar #4
13. september 2009 af Casabonn (Slettet)

ah okay nu forstår jeg det.. kan du rette noget for mig nu da du er i gang?


Svar #5
13. september 2009 af Casabonn (Slettet)

(3x+1)/(5) - (5x-3)/(4) = -1

4(3x+1) - 5(5x-3) = -1*4*5

12x+4 - 25x-15 = -20

12x-25x+4-15= -20

er det rigtigt indtil videre?
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. september 2009 af Exupery (Slettet)

12x+4 - 25x+15 = -20

-13x+19=-20

39=13x

x=39/13

x=3


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. september 2009 af ttbonen (Slettet)

nej   15 bliver positivt ikke negativt

(3*x+1)/(5)-(5*x-3)/(4)=−1

(12*x+4)/(20)-(25*x-15)/(20)=−1

20*(12*x+4)/(20)-(25*x-15)/(20)=20*−1

12*x+4-(25*x-15)=−20

12*x+4-25*x+15=−20

................. fortsæt


Skriv et svar til: ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.