Matematik

lokale ekstrema

15. september 2009 af Yow! (Slettet)

hvordan finder jeg lokale ekstrema til funktionen x

når jeg kender funktionen x og dens intervaller????


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. september 2009 af bQnne (Slettet)

 Nu ved jeg ikke hvad klassetrin du går på, men en sikker måde er at differentiere funktionen f(x), tage resultatet og sætte =0, og løse ligningen.

Den X-værdi du får ud af det er dit toppunkt (lokalt maksimum / ekstrema).

Hvis det ikke løser dit problem, kan du så ikke skrive funktionen f(x) og tilhørende intervaller?


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. september 2009 af mathon

f '(x) er en "sladrehank" om f(x)
når
     f '(x) >0 er f(x) monotont voksende
     f '(x) <0 er f(x) monotont aftagende
     f '(xo) = 0 er der lokalt minimum/maksimum
           har f '(x) i en lille omegn om xo
           fortegnsvariationen
               -  0  +  er der lokalt minimum
               +  0  -  er der lokalt maksimum

   


Svar #3
15. september 2009 af Yow! (Slettet)

altså mine udregnede intervaller ser sådan ud

voksende x∈ ]-∞, -√3]   (og)    x∈[√3, ∞[

aftagende x∈ [-√3, √3]


Svar #4
15. september 2009 af Yow! (Slettet)

problemer er bare at hvis jeg bruger din metode mathon.....så får jeg

lokalt minimum for x = √3  og y = 0

lokalt maksimum for x = -√3 og y = 0

men når jeg tegner grafen så går parablen ikke gennem y.....


Svar #5
15. september 2009 af Yow! (Slettet)

hov det skal lige siges at min funktion er 4. grads...


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. september 2009 af mathon

men skriv den dog


Svar #7
15. september 2009 af Yow! (Slettet)

f'(x0) = 5x04 - 15x02  


Svar #8
15. september 2009 af Yow! (Slettet)

???


Svar #9
15. september 2009 af Yow! (Slettet)

jeg har fundet ud af det....


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. september 2009 af mathon

f '(x) = 5x4 - 15x2 = 5x2(x2-3) = 5x2(x2-√(3)2) = 5x2·(x+√(3))·(x-√(3))

monotoniforhold:
for x<-√(3) er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
for -√(3)<x<√(3) er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
for x>√(3) er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende

f(x) har således lokalt maksimum for x = -√(3)
og
lokalt minimum for x = √(3)
 


Svar #11
15. september 2009 af Yow! (Slettet)

ja...det havde jeg også fundet ud af....men jeg havde tænkt mig at angive dem i punkter(x,y).....

jeg havde jo x-værdierne til at starte med.....

herefter indsatte jeg x-værdierne i den ikke afledede funktion for at finde y-værdierne....

er det rigtigt tænkt????


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. september 2009 af mathon

x-værdierne skal indsættes i selve funktionen!!!


Svar #13
18. september 2009 af Yow! (Slettet)

mathon  =)

læg mærke til at der står "....i den ikke afledede funktion..."


Skriv et svar til: lokale ekstrema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.