Kemi

reaktantoverskud

16. september 2009 af richgirl (Slettet)

4. Ammoniak fremstilles ud fra dinitrogen og dihydrogen. I en beholder blandes 28 g N2(g) med 8 g H2(g). Reaktionen forløber hurtigt med en katalysator:
N2 (g) + 3 H2 (g) ? 2 NH3 (g)
a. En af reaktanterne er i overskud. Hvilken? og hvor stor er massen af den??
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2009 af JKaram (Slettet)

Find molarmassen for dine stoffer og udregn stofmængden.

Karam


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. september 2009 af mathon

redskaber:

M(N2) = 2·(14,007 g/mol)  = 28,014 g/mol ≈ 28 g/mol
M(H2) = 2·(1,0079 g/mol) = 2,0158 g/mol ≈ 2 g/mol
M(NH3) = 2·((14,007+3·1,0079) g/mol) = 17,0307 g/mol ≈ 17 g/mol

n(N2) = (28 g)/(28 g/mol) = 2 mol
n(H2) = (8 g)/(2 g/mol) = 4 mol
........................................

                                                                N2 (g) + 3H2 (g)  →  2NH3 (g)
ækvivalente stofmængder i mol:               1          3                  2
                                                                   2          6
aktuelle stofmængder i mol:                      2          4

hvoraf ses,
at
                                                        2 mol N2 ækvivalerer 6 mol H
                                                        men der forefindes kun 4 mol H2       
                              hvorfor
                                                        N2 er reaktanten i overskud                             


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. september 2009 af mathon

4 mol H2 ækvivalerer (4/3) mol N2

overskydende N2: (2 - (4/3)) mol = ((6/3) - (4/3))mol = (2/3) mol
med massen
m = n·M = ((2/3) mol)·(28 g/mol) ≈ 18,67 g


Svar #4
16. september 2009 af richgirl (Slettet)

men der er noget der ikke passer i beregningerne:

M(NH3) = 2·((14,007+3·1,0079) g/mol) = 17,0307 g/mol ≈ 17 g/mol

dette må da give 34 og ikke kun 17, da den skal ganges med 2???

og noget andet:

n(N2) = (28 g)/(28 g/mol) = 2 mol
dette må da kun give 1 og ikke 2???

Er jeg helt galt på den og ikke forstår princippet i det eller er det en fejl fra din side??


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. september 2009 af mathon

rettelse:

M(NH3) = ((14,007+3·1,0079) g/mol) = 17,0307 g/mol ≈ 17 g/mol


Svar #6
16. september 2009 af richgirl (Slettet)

men hvad med stofmængden af N2 er den så ikke lige med 1??
Vi har ikke rigtig haft om ækvivalente stofmængde, hvis du gad at uddybe lidt der, for kan ikke rigtig forstå, hvorfra du får tallene 2 og 6 fra??


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. september 2009 af JKaram (Slettet)

Hvorfor synes du det skal ganges med to min ven?

Karam


Svar #8
16. september 2009 af richgirl (Slettet)

hvis det er til mig du mener, så var det bare et spørgsmål til det "mathon" havde skrevet... Jeg var selv i tvivl om det skulle, for mente det ikke...:)


Skriv et svar til: reaktantoverskud

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.