Kemi

pH - haster

17. september 2009 af raffe (Slettet) - Niveau: A-niveau

i min aflevering har jeg et spørgsmål:

Beregn pH i følgende blandinger:

a) 10,0 mL 0,25 M saltsyre + 10,0 mL 0,025 M bariumhydroxid

b) 25,0 mL 0,06M saltsyre + 25,0 mL 0,04 M bariumhydroxid
 

c) 400 mL 0,275 M saltsyre + 600 mL 0,190 M natriumhydroxid

har overvejet om ma kan bruge pufferligningen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. september 2009 af mathon

pufferligningen kan kun anvendes ved svage syre/base-systemer

                                                        2HCl  +  Ba(OH)2  → BaCl2  +  2H2O
ækvivalente stofmængder i mol:        2              1


a)
n(H3O+) = (0,010 L)·(0,25 mol/L) = 0,0025 mol
n(OH-) = 2·(0,010 L)·(0,025 mol/L) = 0,0005 mol

ureageret H3O+:
n = (0,0025-0,0005) mol = 0,002 mol i fællesvolumenet 20 mL
[H3O+] = n/V = (0,002 mol)/(0,020 L) = 0,1 mol/L =0, 1 M

pH = -log(0,1) = 1
 


Svar #2
17. september 2009 af raffe (Slettet)

okay. men så kan man vel gøre det samme for b)? men hvad så med c?


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. september 2009 af mathon

                                                         HCl  +  NaOH  →  NaCl  +  H2O
ækvivalente stofmængder i mol:            1           1

c)
n(H3O+)før = (0,400 L)·(0,275 mol/L) = 0,11 mol
n(OH-) = (0,600 L)·(0,190 mol/L) = 0,114 mol

ureageret OH-:
n = (0,114-0,11) mol = 0,004 mol i fællesvolumenet 1000 mL
[OH-] = n/V = (0,004 mol)/(1 L) = 0,004 mol/L =0,004 M

pOH = -log(0,004) ≈ 2,4

ved 25°C
pH = 14 - pOH = 14 - 2,4 = 11,6


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. november 2009 af mkmk (Slettet)

hvordan finder man ækvivalente stofmængde??


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. maj 2015 af Sneharusha (Slettet)

:)


Skriv et svar til: pH - haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.