Matematik

Potensvækst.

17. september 2009 af snuller-puller (Slettet)

Hej,

Jeg forstår simpelthen INTET af, hvad jeg skal bruge f.eks. fremskrivningsfaktoren og vækstraten til, når jeg sidder med sådanne opgaver inden for potensvækst..


Jeg har en opgave, der lyder..

Givet y=f(x)=3,6*x-1.5

Hvor mange procent aftager y, når x vokser med 20%?

Det ville være djeligt, med et forklarende/dybdegående svar, da jeg simpelthen ikek forstår det! :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2009 af mathon

yo = b·xoa

(1-(p/100))·yo = b·(1,25·xo)a

(1-(p/100))·yo = 1,25a·(b·xoa) = 1,25a·yo

(1-(p/100)) = 1,25-1,5

p/100 = 1- 1,25-1,5

p = (1 - 1,25-1,5)*100 ≈ 28,4%


Svar #2
17. september 2009 af snuller-puller (Slettet)

Hej Mathon,

Det er virkelig sødt af dig, at lave min opgave! Men det er ikke det, jeg søger efter. Jeg har en facitliste, men jeg vil gerne lære det, for jeg forstår simpelthen ikke hvad alt det procentvækst-halløj går ud på. Og bogen har ikke engang en forklaring, men blot opgaver, som eksempler, hvilket ikke hjælper mig-


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2009 af mathon

p er den procentiske formindskelse af y

hvorefter den formindskede y-værdi kan skrives: (1-(p/100))·yo

x forøget med 20% kan skrives 1,20*xo
når xo og yo er udgangsstørrelserne
........................

jeg læste ikke opgaven ordentligt
hvorfor der rettes til

#1

yo = b·xoa

(1-(p/100))·yo = b·(1,20·xo)a

(1-(p/100))·yo = 1,20a·(b·xoa) = 1,20a·yo

(1-(p/100)) = 1,20-1,5

p/100 = 1- 1,20-1,5

p = (1 - 1,20-1,5)*100 ≈ 23,9%


Skriv et svar til: Potensvækst.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.