Matematik

radioaktivt stof

17. september 2009 af camillaa23 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Forstil dig, at du har 4.g af et radioaktivt stof. Stoffets halveringstid er T1/2 = 2min

a) hvor meget er tilbage efter 2 min ?

b) hvor meget er tilbage efter 4min ?

c) hvor meget er tilbage efter 8min ?

d) hvor lang tid er der gået når der er 0,01g tilbage ?

Det er rimelig let at dividere med 1/2 hele tiden.

Jeg vil gerne kunne bruge halveringstiden med det her regne stykke ved godt det en aftagende funktion 

Men kan ikk huske hvordan jeg skal stille det op :s

anyone help ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2009 af mathon

m = mo·at = mo·(½)t/T½ = mo·(½)n                når n er antal halveringstider

m = mo·(½)

......................

"Det er rimelig let at dividere med 1/2 hele tiden"

der skal ganges med ½ hele tiden


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2009 af keg (Slettet)

 generel formel f(t) = b * at    til t = 0 medfører at a0=1 medfører at b=4 begyndelsestilstand

f(2) = 4*a2 =2   medfører at a= √0,5

altså den generelle ligning for  dette radioaktive stof er:     f(t) = 4 *(√0,5)t  så når du kender antal gram skulle du gerne kunne udregne den tilhørende tid t


Svar #3
17. september 2009 af camillaa23 (Slettet)

ups taste fejl :D

Det vil sige M den gram jeg får efter første halveringstiden , mo det er den masse jeg vil halvere også bare hvor meget jeg vil halver den med så meget jeg opløfter den med ? (:

kunne du give et et eksempel hvor du indsætter tal , ikk nødvendigvis med de tal jeg har i opgaven (: 


Svar #4
17. september 2009 af camillaa23 (Slettet)

ok tak for det (: tror jeg har forstået det nu (:


Svar #5
17. september 2009 af camillaa23 (Slettet)

Må jeg spørge om hvorfor du tager kvadratrod f(t) = 4 *(√0,5)t


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. september 2009 af mathon

tilbage
efter
         1 haveringstid          m = mo·(½)1

         2 halveringstider       m = mo·(½)2

         3 halveringstider       m = mo·(½)3

         4 halveringstider       m = mo·(½)4

...............

         n halveringstider       m = mo·(½)n


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. september 2009 af keg (Slettet)

#5 tii tiden 2 min er der 2g tilbage

2=4*a2 medfører at a2= 0,5 medfører at a=√0,5


Skriv et svar til: radioaktivt stof

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.