Dansk

analyse af den sidste balkjole.

23. september 2009 af studie77 (Slettet)

kære venne

jeg skal skrive en resume/ refrat + analyse af den novelle "den sidste balkjole" af Herman Bang fra 1887.

er der nogen, som kan hjælpe for jeg synes det er en rigtig svært tekst.

tak


Brugbart svar (3)

Svar #1
23. september 2009 af JJ-cool (Slettet)

herman Bang og impressionismen.
Den handler om kvinder og kvinders livsvilkår i datidens Danmark, hvor kvindens eneste chance og fremtid er at finde en mand og blive passende gift. De sidder og venter i deres provinshul på, at der skqal komme en passende kavaler, men årene går og ingen dukker op. Derfor passerer livet forbi de to ung, snart ædldre kvinder, fordi de ikk er et passende (læs økonomisk) attraktivt  parti.
 

tematikken er således, hvorledes samfund og økonomi undertrykker kvinder og giver dem et forfærdeligt afhængighedsforhold af en passende bejler. uden en mand er de dømt til nærmest undergang

Bagved dette ligger også et aspekt af kvinder og et fortrængt driftsliv.

De to søskende viser de håbløse drømme og illusioner, kvinderne på landet havde og hvorledes de satserede hele deres fremtid på manden, der desværre ikke altid duker op - resultat: et forspildt liv

HÅber du blev klogere


Brugbart svar (2)

Svar #2
23. september 2009 af JJ-cool (Slettet)

Handler om kvinder og deres forspildte liv, med mindre de får gaflet en passende mand til sig. Teksten handler derved om kvinders funktion og rolle i datidens samfund, og den debatterer, hvorledes kviner i samfundet forspilder deres liv v ed at sidde og vente på et passende tilbud fra en kommende ægtemand.
De to søstre er ikke et passende partnerskab, fordi de ikke er velhavende nok, og derfor sidder de og ser livet passere revy.

Herman Bang sæter altså kvinder og deres vilkår til debat og siger direkte, at de kun har et liv, hvis de finder en mand.

Håber du blev klogere


Brugbart svar (2)

Svar #3
23. september 2009 af Mundo

Jeg har læst den engang for længe siden, i 9. klasse tror jeg.. så kan ikke huske så meget, men det er noget med en pige, der er blevet for gammel til at gå til bal. Hun havde regnet med, at det kommende bal var hendes sidste chance for at finde en mand og blive gift, men så er der en der hentyder, at hun er blevet for gammel til at deltage i et bal, men at det kunne være sjovt for hende at komme og kiggep på. (Det stykke ville jeg finde i teksten og citere). Hun bliver rigtig ked af det, for nu bliver hun aldrig gift, og det var ikke så godt for en kvinde at være alene på det tidspunkt, da hun helst skulle have en til at forsørge sig. På den måde kan du skrive om tiden i novellen. Du kan også karakterisere personerne og miljøet i din anaslysedel, og du kan også skrive om sproget/ skrivestilen.

Herman Bangs skrivestil er impressionistisk, det vil sige at hans tekster har meget fokus på detaljerne og er meget beskrivende. Han havde ofte fokus på kvinderne, også kaldet ”De stille eksistenser”, og han var rigtig god til at sætte sig ind i kvindernes tankegang.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. april 2011 af sally1993 (Slettet)

Nu sidder jeg tilfældigvis med Den Sidste Balkjole.
I et af mine spørgsmål skal jeg fortælle om kvindernes rolle på det tidspunkt,
så jeg takker for at I har skrevet så mange gode svar. :-)


Skriv et svar til: analyse af den sidste balkjole.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.