Matematik

Ligninger med brøker - 1.g'er i knibe!

24. september 2009 af proeliator (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej alle,

jeg er lige startet på gymnasium, og har matematik på B ( øv :( ).

Nå, men jeg har en aflevering, og det går meget godt, men jeg er stødt ind i noget jeg aldrig har mødt før, nemlig ligninger med brøker på begge sider.

Det er fx.

 5           7                                 8           1
__  =    __               eller   -  ___  = ____           osv osv.
2x           9                              3x          4


KOM VENLIGST IKKE KUN MED FACIT, MEN OGSÅ HVORDAN JEG GØR, SÅ JEG BLI'R KLOGERE :).

Håbefuld hilsen,
Jesper Royberg,
Aalborg Katedralskole.


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. september 2009 af Isomorphician

5/(2x) = 7/9

gang med 2x (x ≠ 0) på begge sider:

5 = (7/9)2x

del med (7/9) på begge sider:

45/7 = 2x

del med 2 på begge sider:

45/14 = x


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. september 2009 af MN-P (Slettet)

5/2x=7/9                       x±0          nævneren må aldrig være 0

ganger med 2x på begge sider

5*2x/2x =7*2x/9                       forkorter og ganger med 9 på begge sider

5*9=14x*9/9

45=14x                                       deler med 14 på begge sider

x=45/14=3 3/14

--------------------

8/3x =1/4                                   ganger med 3x*4 påbegge sider                    x±0

8*3x*4/3x=1*3x*4/4                  forkorter

32=3x                                           deler med 3

10 2/3 = x


Skriv et svar til: Ligninger med brøker - 1.g'er i knibe!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.