Matematik

hjælp med renteformel!

27. september 2009 af christian0710 (Slettet)

Hej jeg har et simpelt spørgsmål til noget jeg bare ikke kan forstå. Håber der er nogle der kan forklare mig det.

På 10 år er begyndelsesværdien steget fra 30000.2 til 75029kr 

Dvs.  vi har stykket 75029 (slutværdi) = 30000.2 (1+r)^10   efter renteformlen og vi så løser ligningen og tager 6rod af (1506/850)  så får vi tallet 1.096 men det kan jo ikke være den procentvise stigning. Den procentvise stigning burde være 9.6 procent. pr. år. hvad er det for et tal man får ud af stykket? og hvad er det for en formel man benytter for at få det til at lave det om til 9.6 procent?

Mvh

Christina


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2009 af MN-P (Slettet)

Jeg har ikke set på tallene i brøken, men hvorfor tager du den 6rod, når der ovenfor er opløftet til 10.

OK dit problem er et andet

det du regner ud er 1+r = 1,096

deraf fås ved at trække 1 fra på begge sider at r=0,096 =0,096*100%= 9,6%


Svar #2
27. september 2009 af christian0710 (Slettet)

ahh oki tak :)


Et sidste spørgsmål når der bare står som opgave: en størrelse vokser med 1% pr måned. hvad er den årlige vækstrate?

Skal man så benytte potensfunktionen f(x)= b.a^x eller hvordan finder man ud af det? det er jo ikke =12%

Mvh

Christian


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2009 af mathon

r = p/100

1+r = 1,096

r = 0,096

p/100 = 0,096

p = 9,6%
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2009 af mathon

1+rår = (1+rmåned)12


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2009 af MN-P (Slettet)

Du skal bruge renteformelen ligesom i den opgave du lige har lavet

Nyt beløb=obr.beløb*(1+r)n

Det er parentesen, der viser hvor meget beløbet vokser

hvor r =1%=1/100=0,01

og n=12     12 rentetilskrivninger

Nyt beløb=obr.beløb*(1+r)n

stigning =nyt beløb - obr beløb=obr.beløb*(1+r)n - obr beløb=obr beløb*((1+r)n-1)

vekstrate i % =obr beløb*((1+r)n-1)*100/obr beløb                       forkorter

=((1+r)n-1)*100


Svar #6
27. september 2009 af christian0710 (Slettet)

Svar #5  Tjo men jeg er lidt forvirret da vi aldrig har gennemgået en sådan udregning og resultatet burde give 12.68% pr. år??

Jeg kan ikke helt se overgangen :(


Skriv et svar til: hjælp med renteformel!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.