Matematik

forkortning af brøker

28. september 2009 af englo (Slettet) - Niveau: 9. klasse

 hej

Håber der var en der kunne hjælpe mig med hvordan jeg forkorter brøkerne:

1. -15/-39

2. 3*(c+d)*(c-d)/2*(c-d)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2009 af Isomorphician

(-15)/(-39) =

(-3*5)/(-3*13) =

5/13

Find et led der går igen i tæller og nævner og forkort dette led væk.


Svar #2
28. september 2009 af englo (Slettet)

 okay tak! kan du ikke hjælpe mig med nr. 2? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2009 af Isomorphician

Hvilket led går igen i tæller og nævner?


Svar #4
28. september 2009 af englo (Slettet)

 det gør (c+d) vel?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. september 2009 af Isomorphician

(c-d)


Svar #6
28. september 2009 af englo (Slettet)

 ja. kommer den så til at hedde?

3*(c+d)*(c-d)/2*(c-d) =

3*(a-b)/2?


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. september 2009 af Isomorphician

3(c+d)(c-d)/(2(c-d)) =

3(c+d)/2 =

1,5(c+d)


Svar #8
28. september 2009 af englo (Slettet)

 okay. så facit er 1,5(c+d) og ikke 1,5cd?


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. september 2009 af Isomorphician

som i #7


Svar #10
28. september 2009 af englo (Slettet)

 okay. mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: forkortning af brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.