Matematik

differentialkvotient - hjælp, haster

29. september 2009 af missunknow (Slettet) - Niveau: A-niveau

omskriv en ligning for tangenten til grafen for f(x)=√x i (x0, f(x0)). bestem derefter koordinaterne til tangentens skæringspunkter med koordinatakserne.

tangenten og koordinaterne afgrænser en trekant i 2. kvadrant. beregn denne trekants areal. benyt facit til at beregne arealet af trekanten, når tangenten tangerer i (16f(16)).


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2009 af mathon

tangentligning:
alment:
y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)
specifikt:
y = (1/(2√(xo)))·(x-xo) + √(xo)
 


Svar #2
29. september 2009 af missunknow (Slettet)

jeg kender også ligningen, men jeg kan ikke finde ud af opgaven..


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2009 af mathon

skæring med

x-aksen
kræver

0 = (1/(2√(xo)))·(x-xo) + √(xo)          som ved multiplikation med √(xo) giver

0 = (1/2)·(x-xo) + xo
0  = (1/2)·x - (1/2)·xo + xo
0 = (1/2)·x + (1/2)·xo                        som multipliceres med 2

0 = x + xo

x = -xo

skæringspunktet er således (-xo,0)

...........

skæring med

y-aksen
kræver
y = (1/(2√(xo)))·(0-xo) + √(xo)

y = -xo/(2√(xo)) + √(xo)                    brøken forlænges med √(xo)

y = -(1/2)√(xo) + √(xo)  

y = (1/2)√(xo)

skæringspunktet er således (0,(1/2)√(xo))


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. september 2009 af mathon

arealet af en retvinklet trekant med
kateterne
√(xo)   (1/2)√(xo)
er

T = (1/2)·((1/2)√(xo))·√(xo) = (1/4)xo

specifikt:
T = (1/4)·16 = 4
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. september 2009 af mathon

rettelse til
#4

arealet af en retvinklet trekant med
katetelængderne
xo  og   (1/2)√(xo)
er

T = (1/2)·(xo·(1/2)√(xo)) = (1/4)·xo·√(xo) = (1/4)·xo·yo

specifikt:
T = (1/4)·16·√(16) = 16
 


Svar #6
30. september 2009 af missunknow (Slettet)

kan jeg ikke få ord på det?


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

 undskyld jeg lige blander mig, men har nemlig samme problem med præcis samme opgave. I dine "formler" - hvor får du så 1/2 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. oktober 2009 af mathon

#7
T = ½·h·g


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

Er det arealet af en trekant man finder med denne formel: T = ½·h·g


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. oktober 2009 af mathon

Ja


Skriv et svar til: differentialkvotient - hjælp, haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.