Fysik

kabel vs. solid ledning

02. oktober 2009 af chokolade-spade (Slettet)

Hej alle. Hvad er fordelen ved at have et kabel som består af mange små metalledninger, end at have en ledning som kun består af solidt metal? Det er mere fleksibelt, men der må være flere fordele. Kan strømmen desuden løbe på tværs af metal-trådene i kablet - for hvis ikke så må kablet have en utrolig stor modstand i forhold til hvis det var en solid ledning. Når man udregner modstanden i et kabel skal man så gange modstanden for en metal-tråd med antal af metal-tråde - eller skal man bare bruge det samlet tværsnit areal til at finde modstanden?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2009 af MN-P (Slettet)

Elektronerne bevæger sig på ydersiden af lederen. Når arealet af ydersiderne bliver større ved at lederen deles i flere bliver pladsen større.

Har man en ledning med modstanden 1 ohm og tværsnit 1, kan den flægges til 2 ledere, der begge har det halve tværsnit og derfor den dobbelte modstand altså 2 ohm

2 modstande forbundet paralelt har modstander R hvor 1/R=1/R1+1/R2

1/R=1/2+1/2=1   R=1ohm


Svar #2
03. oktober 2009 af chokolade-spade (Slettet)

så modstanden bliver altså større?

Hvis jeg nu har et 100 m langt kobberkabel bestående af 7 ledere med hver en diameter på 1,35 mm og jeg lader 20 ampere løbe gennem kablet, hvad er den potentielle forskel mellem enderne så? Og hvad hvis samme strøm løber gennem en enkel af kobberlederne, hvad vil den potentielle forskel så være?

Jeg er lidt lost...


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. november 2010 af henrik9000 (Slettet)

Der er noget sammenrodning af begreberne her.

Ved DC, dvs når der flyder en konstant strøm, er det eneste der betyder noget tværsnittet af lederen. Om dette tværsnit er fordelt ud på én eller 100 ledere er ligegyldigt.

Ved AC, dvs ved en fluktuerende strøm vil strømmen helst løbe på ydersiden af lederen - jo højere frekvens, jo mere udtalt. Dette benævnes også skin effekt, jvf http://en.wikipedia.org/wiki/Skin_effect.

Herudover er der også den elektromagnetiske effekt, som gør at nærtliggende ledninger begynder at påvirke hinanden ved AC. Men det er en anden snak.


Skriv et svar til: kabel vs. solid ledning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.