Kemi

molekyleformel

04. oktober 2009 af Maria Knudsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)
jeg har følgende opgave som jeg meget gerne vil have en hjælpende hånd til:

Et organisk stof er opbygget som vist på figuren :. Jeg har ikke kunne få figuren med, men den er vist i den vedhæftede fil.

R1 og R2 er alkylgrupper.
En elementaranalyse viser, at stoffet har følgende sammensætning:
C 74,13 %
H 7,92 %
O 17,95 %
a) Bestem molekylformlen for stoffet.
 

På forhånd tusind tak for hjælpen! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

Jeg antager, at det er w/w %. Antag først, at du har 100 g af stoffet og divider med molarvægten af atomerne:

C = 74.13 g / 12.0107 g/mol = 6.172 mol

H = 7.92 g / 1.00794 g/mol = 7.85761 mol

O = 17.95 g / 15.9994 g/mol = 1.12192 mol

Dette svarer til de relative mængder. Antag nu, at du har ét O, da fås:

6.172/1.12192 = 5.5 C

7.85761/1.1292 = 7 H

Svarende til (multiplicer med faktor 2):

C11H14O2


Svar #2
05. oktober 2009 af Maria Knudsen (Slettet)

Det var en rigtig god hjælp :)

Hvorfor er det at der skal ganges med 2 ?


Skriv et svar til: molekyleformel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.