Matematik

værdimægde

07. oktober 2009 af jasm (Slettet) - Niveau: A-niveau

ln(x+(1/x))    x>o  jeg kan ikke huske, hvordan man bestemmer værdimængden for følgende funktion. Skal den differentieres eller?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2009 af mathon

bestemekstremum
af
ln'(x+x-1) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. oktober 2009 af Walmart (Slettet)

Se vedhæftning

Vedhæftet fil:Værdimængde.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2009 af mathon

det rent udredningsmæssige:

ln'(x+x-1) = (1/(x+x-1))·(x+x-1)' = ((1-x-2)/(x+x-1)) = (x2-1)/(x3+x) = (x+1)(x-1)/(x(x2+1))

ln'(x+x-1) = (x+1)(x-1)/N               hvor N(ævner)>0 for x>0 og N dermed uden betydning for fortegnsvariationen

monotoniforhold:
for 0<x<1 er ln'(x+x-1)<0, hvorfor ln(x+x-1) er monotont aftagende
for x>1 er ln'(x+x-1)>0, hvorfor ln(x+x-1) er monotont voksende

ln(x+x-1) har således minimum for x = 1

lnmin = ln(1+1-1) = ln(2) ≈ 0,693


Svar #4
07. oktober 2009 af jasm (Slettet)

mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: værdimægde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.