Kemi

Koncentration og fortynding

09. oktober 2009 af kuerten15 - Niveau: A-niveau

Jeg skal have fremstillet 1000 g ethanol. Ved en densitetsmåling har man bestemt styrken til 65,2 % (g/100 g). Densiteten er 0,8790 g/ml ved 20 °C.

Nu skal jeg finde ud af, hvor meget vand/ethanol jeg skal tilsætte for at få den rigtige koncentration på 61,0-63,0 %.

Jeg er virkelig gået i stå.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2009 af mathon

c = 0,652·((879 g/L)/(46,07 g/mol)) = 12,44 mol/L = 12,44 M


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. oktober 2009 af mathon

n = m/M = (1000 g/(46,07 g/mol) = 21,7061 mol

ved tabelopslag findes de nedenfor anvendte densiteter, hvorfor opgavetekstens densitet ikke er anvendt:

c65,2% = 0,652·(883,61 g/L)/(46,07 g/mol) = 12,5052 M
21,7061 mol
af en 12,5052 M opløsning
kræver
V = n/c = (21,7061 mol)/(12,5052 mol/L) = 1,73577 L

c63% = 0,63·(888,27 g/L)/(46,07 g/mol) = 12,1470 M
V = n/c = (21,7061 mol)/(12,1470 mol/L) = 1,78696 L
dvs
en vandtilsætning på (1,78696-1,73577) L = 0,05119 L = 51,19 mL/L

c61% = 0,61·(892,90 g/L)/(46,07 g/mol) = 11,8226 M
V = n/c = (21,7061 mol)/(11,8226 mol/L) = 1,83598 L
dvs
en vandtilsætning på (1,83598-1,73577) L = 0,10021 L/L = 100,21 mL/L 


Svar #3
11. oktober 2009 af kuerten15

Mange tak..


Skriv et svar til: Koncentration og fortynding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.