Kemi

Mængdeberegning

13. oktober 2009 af kiuwr (Slettet) - Niveau: B-niveau

Der bliver kigget på reaktionen: FeO(s)+C(s)→CO(g)+Fe(s)

Der blandes 100g FeO med 50g C ved et eksperiment

Så er mit spørgsmål:

Bestem massen af den mængde jern, der maksimalt kan dannes ved reaktionen når der blandes 100g FeO med 50g C.

Hvordan finder jeg frem til dette?

(Det er en redoxreaktion)

På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. oktober 2009 af mathon

                                                       FeO (s)  +  C (s)  →  CO (g)  +  Fe (s)
ækvivalente stofmængder i mol:          1              1             1            1 
ækvivalente stofmængder i g:           71,84        12,011                  55,847
aktuelle stofmængder i g:                 100             50                         x


FeO
er den begrænsendede faktor

Fe(s) teoretisk maksimalt:

x/(55,847 g) = (100 g)/(71,84 g)

x = (100/71,84)·(55,847 g) = 77,738 g


Svar #2
13. oktober 2009 af kiuwr (Slettet)

Mange tak for hjælpen! :)


Svar #3
13. oktober 2009 af kiuwr (Slettet)

Jeg vil lige høre, hvordan ved man at FeO er den begrænsede faktor?


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. oktober 2009 af mathon

FeO (s): 100 g er 1,39198 gange den foregående ækvivalerende mængde

C (s): 50 g er 4,16285 gange den foregående ækvivalerende mængde


C er således i overskud
eller udtrykt
FeO er i underskud
og
er således den begrænsende faktor
 


Svar #5
13. oktober 2009 af kiuwr (Slettet)

Super, mange tak :)


Svar #6
13. oktober 2009 af kiuwr (Slettet)

Så fordi det er den begrænsede faktor er det FeO man skal bruge i forhold til Fe for at finde den maksimalt dannede mængde jern?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. oktober 2009 af mathon

Nemlig


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. oktober 2010 af salido (Slettet)

hvordan beregner man mængde CO, som teoristisk kan dannes ved reaktionen: FeO (s) + C (s) → CO (g) + Fe (s), idet man blander 100g FeO og 50g C?


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. oktober 2010 af mathon

                                                                FeO (s)    +    C (s)     →     CO (g)  +  Fe (s)
ækvivalente stofmængder i mol:                 1                  1                  1             1 
ækvivalente stofmængder i g:                  71,84          12,011          28,01     55,847
aktuelle stofmængder i g:                         100               50                  y             x


FeO
er den begrænsendede faktor

CO(g) teoretisk maksimalt:

                        y/(28,01 g) = (100 g)/(71,84 g)

                        y = (100/71,84)·(28,01 g) = 38,99 g


Brugbart svar (1)

Svar #10
11. oktober 2010 af salido (Slettet)

Er den aktuelle stofmængde ikke forkert, fordi jeg får den til 16,71?

svar #13: hvor får man 4,16 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. oktober 2010 af mathon

fordi du har overset,
at FeO er den begrænsende faktor


Skriv et svar til: Mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.