Kemi

pH-beregning

09. januar 2005 af Katty (Slettet)
Hej, er kommet i tvivl om følgende opgave:

120mL 0,0140M NaOH blandes med 60mL 0,0115M H2SO4. Beregn pH:

Reaktioner:

H2SO4 + OH- = HSO4- + H20
HSO4- + OH- = SO42- + H20

Før reaktion:
nOH- = c*V = 0,0140M * 0,120L = 0,00168mol
nH2SO4 = c*V = 0,0115M * 0,060L = 0,00069mol

Hvordan regner man pH i sådan en opløsning, for man kan jo ikke bruge pufferligningen?

Svar #1
09. januar 2005 af Katty (Slettet)

Det her er vel ikke rigtigt:


Før reaktion:
nOH- = c*V = 0,0140M * 0,120L = 0,00168mol
nH3O+ = 2*(c*V) = 2*(0,0115M * 0,060L) = 0,00186mol
Efter: OH- i underskud:
nH30+ = 0,00186mol-0,00168mol = 0,00018mol
[H30+] = 0,00018mol/0,180L = 0,001M
pH = -log[H3O+] = 3

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. januar 2005 af frodo (Slettet)

#1: ahh..lige knap og nap.

Der er dobbelt så meget OH-, som H2SO4, du får alt i alt flg reaktion:

H2SO4 + 2OH- --> SO4^2- + 2H20

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. januar 2005 af frodo (Slettet)

og du har altså en 0,00198/V M opløsning af SO4^2-

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. januar 2005 af frodo (Slettet)

PIS! Derer jo mereen dobbelt så meget.

N ja,men noget af det kjan da bruges alligevel. Udregn n(OH-) ud fra pH-værdien, og læg det sammen med det overskydende OH-, del med V, brug vands ionprodukt, til at udregne [H3O], og fid pH

Svar #5
09. januar 2005 af Katty (Slettet)

hmmm, kan det passe at pH er 12,04 så?

Så jeg havde lavet en fejl i #1:

Før reaktion:
nOH- =2*(c*V) = 2*(0,0140M * 0,120L) = 0,00336mol
nH3O+ = 2*(c*V) = 2*(0,0115M * 0,060L) = 0,00138mol

Efter: H30+ i underskud:
nOH- = 0,00336mol-0,00138mol = 0,00198mol
[OH-] = 0,00198mol/0,180L = 0,011M
pOH = 1,96
pH = 12,04

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. januar 2005 af frodo (Slettet)

det passer nok bedre med 12.. Når du har overskud, af OH-, og desuden en opløsning af en base, så må pH vist være basisk..

Skriv et svar til: pH-beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.