Fysik

sidehældning af vejen

17. oktober 2009 af Morten st (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

En bil kører med konstant hastighed i en cirkulær kurve med radius R(8000m). Der kan ikke overføres friktionskræfter
mellem dæk og vej (isbelagt). Da bilen skal opretholde sin bevægelse på cirklen skal den resulterende
kraft pege mod centrum og have en værdi på:
 

Fres=Fc=(m*v^2)/R

På figur 1 er de to kræfter, der
virker på systemet optegnet samt deres resultant, der fremkommer når de to kræfter lægges sammen
vektorielt. Den resulterende kraft peger ind mod centrum af den cirkulære vejkurve.
Beregn på den baggrund den nødvendige sidehældning af vejen. Resultatet ønskes oplyst såvel i grader
som i % hældning (hvis vi går 100 cm vandret hvor mange cm skal vi så gå op ?), og for tre forskellige
hastigheder:


m: massen af bilen
g: tyngdeaccelerationen
R: horisontale radius af vejen. R = 8000 m
v: Bilens hastighed v = 90 km/t, v = 110 km/t og v = 130 km/t

Jeg er lidt i tvivl omkring hvordan jeg skal tage denne opgave an, håber der er nogle som kan komme med nogle hint.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2009 af mathon

se
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=746471


Skriv et svar til: sidehældning af vejen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.