Matematik

Tangent - parallel

18. oktober 2009 af EmilieBN (Slettet)

Funktionen f er givet ved f(x) = 3x2 - 6x + 5.

Bestem en ligning for den tangent, der er parallel med 3y + 27 = 9x.

Således lyder opgaven - men ved ikke hvordan jeg skal finde ud af at den er parallel. Ved den skal have samme hældning, men kan ikke rigtig finde ligningen for den :-)
En der kan hjælpe? Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. oktober 2009 af MN-P (Slettet)

F'(x)=3x-6

3y+27=9x

y=3x-9

hældningen skal være 3

3x-6=3⇒3x=9⇒x=3

linien går gennem (3,f(3))

f(3)=3*9-6*3+5=14

linien går gennem (3,14) hældning 3

y=2x+3

14=2*3+b

b=14-6=8

ltangenten y=3x+8


Svar #2
18. oktober 2009 af EmilieBN (Slettet)

Hej tusinde tak!
men vil du ikke være sød at forklare det første step igen - altså:

F'(x)=3x-6

3y+27=9x

y=3x-9

hældningen skal være 3

3x-6=3⇒3x=9⇒x=3
 

bare lige havd du har gjort her - for det er jeg ikke helt med på.
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. oktober 2009 af mathon

se
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=746347


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. oktober 2009 af mathon

...men i øvrigt:

linjen 3y + 27 = 9x
eller
y = 3x - 9
 

Bestem en ligning for den tangent, der er parallel med y = 3x - 9
betyder,
at den søgte tangent, som er en ret linje skal være parallel med linjen y = 3x - 9
 
parallelle rette linjer har samme hældningstal
dvs
at den søgte tangent skal have hældningstal 3

du søger nu en tangent med hældning 3, men mangler røringspunktets koordinater
for at kunne benytte
punkt-hældningsformlen
                                      y-yo = 3(x-xo)
eller                               y = 3x + (yo-3xo)
 

men véd, at f '(xo) = 6xo - 6 = 3
hvoraf
                             xo - 1 = (1/2)
                             xo = (3/2)
og dermed
                             yo = f(xo) = f(3/2) = 3·(3/2)2 - 6·(3/2) + 5 = (11/4)

du har nu de nødvendige koordinater til røringspunktet
og
dermed
tangentligningen i (3/2,11/4)
                              y = 3x + ((11/4) - 3·(3/2))             

                              y = 3x - (7/4)
 


 


Svar #5
18. oktober 2009 af EmilieBN (Slettet)

Hej. Har kigget i forumet du henviste til, og det er så forvirrende, er ked af at sige det, men det hjælper ikke rigtigt, men forstår rigtig godt det du skriver her, undtagen lige det er step:
men véd, at f '(xo) = 6xo - 6 = 3
hvoraf
xo - 1 = (1/2)                   jeg forstår ikke, hvor du får 1 fra.
xo = (3/2)
og dermed
yo = f(xo) = f(3/2) = 3·(3/2)2 - 6·(3/2) + 5 = (11/4)        og jeg kan ikke helt forstår hvad du har gjort her

men hvordan kan det være, at I har to forskellige reultater - jeg mener, hvilken måde er mest rigtig? :-)

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. oktober 2009 af mathon

vedrørende det forskellige:
f '(x) = 6x - 6 og ikke 3x - 6 som i #1's linje 1

6xo - 6 = 3                        divider med 6 på begge sider

xo - 1 = (3/6) = (1/2)         adder 1 på begge sider

xo = (1/2) + 1 = (3/2)

yo = f(xo) = f(3/2) = 3·(3/2)2 - 6·(3/2) + 5 = (27/4) - 9 + 5 = 6 3/4  -  4  = 2 3/4  =  (11/4)


Svar #7
18. oktober 2009 af EmilieBN (Slettet)

lige en sidste ting - hvorfor skriver du y = 3x - 9  ?
 


Brugbart svar (1)

Svar #8
18. oktober 2009 af mathon

linjen
3y + 27 = 9x                           divider med 3 på begge sider

y + 9 = 3x                               subtraher 9 på begge sider

y = 3x - 9


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. november 2011 af Jegharbrugforhjælpp (Slettet)

forstår alt, lige bortset fra det her: 

tangentligningen i (3/2,11/4)
                              y = 3x + ((11/4) - 3·(3/2))            

                              y = 3x - (7/4)


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. november 2011 af mathon

                                y = 3(x-(3/2)) + (11/4)

                                y = 3x - (9/2) + (11/4)

                                y = 3x - (18/4) + (11/4)

                                y = 3x - (7/4)


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. november 2011 af thenyouretoastmate (Slettet)

#4 Hvor ved du det her fra:

du skriver " men véd, at f '(xo) = 6xo - 6 = 3 "

Jeg kan ikke se i dine udregninger at du bestemmer x0 til 3 :/


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man skal bestemme en tangent, der er parallel med linien y = 3x - 9. Tangenten skal derfor have hældningskoefficienten 3, og derfor løser man ligningen f'(x0) = 3 , og finder dermed x0 = 3/2 .


Skriv et svar til: Tangent - parallel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.