Matematik

Differentialligning

19. oktober 2009 af Rina68 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået følgende opgave:

Bestem funktionen f, når f(100) = 400-200e, og f´(t) = 0,01(f(t)-400)

Har ingen anelse om hvordan jeg løser den.

har brug for lidt hjælp til at forstå opgaven og hvordan jeg gør...


Brugbart svar (2)

Svar #1
19. oktober 2009 af peter lind

Brug et CAS værktøj.


Svar #2
19. oktober 2009 af Rina68 (Slettet)

tror slet ikke jeg er med.

vil gerne kunne forstå det, ikke bare taste det på en lommeregner.

Kan jeg sige f´(t) = 0,01(f(t)-400)= 0,01*400-200e-4 00?


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. oktober 2009 af peter lind

Nej. Når jeg skriver som jeg gør er det fordi jeg tror det er meningen at du skal taste det ind på en lommeregner eller lignende. Løsningen af ligningen med håndkraft kræver lidt kendskab til løsning af differentialligninger. I det aktuelle tilfælde er der færdige formler. Her er en metode.

Kald f(t) = y(t) Så har du y'= 0,01y-4. I første omgang ser jeg bort fra de 4 og får differentialligningen y'=dy/dt = 0,01y Dette omskrives til dy/y= 0,01dt. Integreres på begeg sider fås ln|y| = 0,01t+k <-> y = Ce0,01t.  k og C er integrationskonstanter. Til ligningen med de -4 med kan man gætte på en løsning af samme form d.v.s. en konstant. altså y=k (k ar ikke noget som helst med integrationskonstanten at gøre)Sætter du det ind får du y'=0 = 0,01*k-4 <-> k=400. Den generelel løsning er summen af løsningen til den homogene ligning og den sidste løsning altså y = Ce0,01t +400. Du kan så sætte betingelsen f(100) = 400-200e for at finde C


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. oktober 2009 af mathon

y' - 0,01y = -4                                                     multiplicer med e-0,01·t på begge sider

e-0,01·t·y '  - 0,01·e-0,01·t·y = -4·e-0,01·t

(e-0,01·t·y)' = -4·e-0,01·t                                      som integreret med hensyn til t på begge sider giver

e-0,01·t·y = -4∫e-0,01·tdt

e-0,01·t·y = -4·(-100)·e-0,01·t + C

e-0,01·t·y = 400·e-0,01·t + C

y = 400 + Ce0,01·t

y = f(t) = Ce0,01·t + 400  og  f(100) = Ce0,01·100 + 400 = 400 - 200e
                                                             C·e = -200e
                                                             C = -200
konklusion:
                  f(t) = -200e0,01·t + 400


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. oktober 2009 af mathon

generelt:
y' + f(x)·y = g(x)                               integrationsfaktoren er e∫f(x)dx


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.