Kemi

ph = pka?

20. oktober 2009 af qwast (Slettet) - Niveau: B-niveau

Pufferkapaciteten er størst, når pH = pka. Hvorfor?

Vil det også betyde at pH er størst ved pka-værdierne? Det vil jeg ikke tro, men vil gerne have andres mening.

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2009 af mathon

pufferkapaciteten
                                    β = dCb/dpH     kan vises at have maksimum for Cb/C = ½ når C = Cs + Cb
dvs
                                     Cb/(Cb+Cs) = 1/2 ⇔ Cb = Cs

hvoraf                            pH = pKs + log(Cb/Cs) = pKs + log(1) = pKs


Svar #2
20. oktober 2009 af qwast (Slettet)

med forklaring tak...


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. oktober 2009 af Stefo (Slettet)

Du ved at en puffer virker som stødpude, dvs. regulerer pH, eller "bevarer" om man vil. Når du i ovenstående pufferligning ser at forholdet mellem den korresponderende base og dens syre er 1, så er pufferkapaciteten høj, da den tilførte syre/base i pufferopløsningen ikke vil have nogen virkning på pH. Det forklares ud fra log(1) som er lig 0. dvs. opløsningen ændrer ikke sin oprindelige pH, og pufferen er god. (pKs er bare en anden måde at skrive pH på i forhold til styrkekonstanten).

Man skal dog overveje pufferens brugbarhed i betragtning af dens egen koncentration. Selvom forholdet er 1 vil en puffer på 0,001 M være meget svagere end 1 M fx.

Håber forklaringen hjælper. Held og lykke

Mvh Stefan Garovic


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. oktober 2009 af mathon

maksimale pufferkapacitet
er
βmax = 0,576·C      når C er totalkoncentrationen Cs + Cb

dvs
klart afhængig af totalkoncentrationen


Skriv et svar til: ph = pka?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.