Matematik

beregn skæringen af to linjer

21. oktober 2009 af Rina68 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal beregne hvor to linjer skærer hinanden. Et eller andet sted undervejs regner jeg forkert, for jeg kan se på grafen at det er e andet sted de skærer hinanden

min linje l = x+3y-9 = 0 og min linje m= -3x + y -2 =0

Jeg benytter de lige store koefficienters metode.
Her skal jeg så først gange ligningerne med et tal så X bliver lige stor på begge sider.

Ved at gange med -3 på linjen l og 1 på linjen m får jeg m uforandret og linjen l bliver: -3x -9y+ 27=0

Herefter flytter jeg mine konstanter over på den anden side sammen med 0 så jeg får:

l: -3x -9y = -27
m: -3x + y = 2

De t ligninger sætter jeg så lig hinanden. Her får jeg:

(-3x -9y ) - (-3x + y) = -27 + 2

Det vil sige at -10y= -25

Så er Y = 5/2

Hvor går jeg galt?

Nå jeg så sætter min fundne y værdi ind i en af de to ligninger får jeg at X: 3/2

Men mine tal er bare ikke korrekte. koordinaterne skal være (3/10, 29/10)

Hvor er min fejl?

Jeg vil da formode at Y skal være omkring


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. oktober 2009 af peter lind

Du sætter ikke de 2 ligningr lig hinanden men trækker dem fra hinanden. Højre side bliver så -27-2. Det er altså en fortegnsfejl.


Svar #2
21. oktober 2009 af Rina68 (Slettet)

nå ja. TAK

Tænke nok det var sådan en lille dum ting. Nu passe den:)


Skriv et svar til: beregn skæringen af to linjer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.