Matematik

Skæring mellem linje og parabel

21. oktober 2009 af SørenV (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.. jeg har en parabel med forskriften f(x) = x2-2x+3. Parablen tangerer den rette linje y=3x-3,25

Jeg skal så bestemme røringspunktets koordinater (skæringen). Men hvordan gøres dette egentlig?? Jeg ved godt at man sætter de to ligninger lig hinanden, men synes der opstår lidt problemer når jeg både har x2 og x.

Er det noget med at jeg skal bruge teorien om at der kun er én skæring - altså at diskriminanten er lig 0.. Og i så fald hvordan??


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2009 af mathon

fælles punkt
kræver bl.a.
identisk 2.koordinat
dvs
xo2 - 2xo + 3 = yo = 3xo - 3,25

xo2 - 2xo + 3 = 3xo - 3,25

xo2 - 5xo + 6,25 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. oktober 2009 af mathon

...eller lettere

f '(xo) = 2xo - 2 = 3      som er tangentens hældningstal


Svar #3
21. oktober 2009 af SørenV (Slettet)

Ja.. det er jeg med på.. Hvordan isolerer du så x i ligningen? .. det er en andengradsligning


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. oktober 2009 af mathon

brug løsningsformlen

eller

brug metoden i #2


Svar #5
21. oktober 2009 af SørenV (Slettet)

ahh.. .Den sidste forklaring tiltaler mig bedre.. tak :)


Skriv et svar til: Skæring mellem linje og parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.