Matematik

differentialregning

22. oktober 2009 af NannaVuf (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har lidt problemer med to spørgsmål, som jeg meget gerne vil have hjælp med.

1. temperaturen (målt i celsius) i en speciel ovn til brandprøvning udvikler sig som en funktion af tiden t (målt i antal minutter efter ovnnen er tændt) givet ved forskriften: f(t) = 20 + 150 ln(8t+1)

jeg skal nu bestemme den hastighed, hvormed temperaturen ændrer sig til tiden t = 10. jeg tror jeg skal skal lave en differentialkvotient, men er lidt usikker og er også lidt usikker på hvordan jeg gør det - om jeg skal bruge produktreglen eller bare bruge reglen for sum.

2. i stratosfæren kan trykket (målt i mb) for højder mellem 11 km til 25 km beskrives ved en funktion givet ved regneforskriften: p(h) = 226e^-0,157(h-11). h angiver højden i km.

jeg skal nu bestemme tallet p'(15) og forklare hvad dette tal angiver.

Jge har fundet p´(15) (tror jeg). hvilket er tallet 772,652. Men hvad angiver det?

Jeg håber der er nogen der ude der vil hjælpe mig, så vil jeg blive meget glad.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2009 af peter lind

1) Du skal ikke bruge produktreglen men reglen om sammensat funktion. f(x) = ln(x), x=g(t) = 8t+1

 2)Den angiver hvor hurtigt trykket ændrer sig med højden 15 km oppe i atmosfæren.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2009 af *flise* (Slettet)

1) Du skal differentiere, bruge både sum og produktreglen, men som du ser går "20" ud når du diff. mht.t .

2) det angiver hastigheden i ændring af trykket til højden h.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2009 af *flise* (Slettet)

hov, havde ikke set der allerede var svaret.


Svar #4
22. oktober 2009 af NannaVuf (Slettet)

1) jeg har endnu ikke lært noget om sammensatte funktioner. Jeg har problemer med både at bruge sum og produktreglen. for hvor "deler" man den?

2) tak for hjælpen. Nu forstår jeg det :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. oktober 2009 af peter lind

Der gælder f(g(t))' = f'(g(x)*g'(t)


Skriv et svar til: differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.