Matematik

Bestem en forskrift for f ????????

25. oktober 2009 af Clarabow (Slettet) - Niveau: B-niveau

Om en eksponentiel voksende funktion f oplyses det, at f(2)=3 og f(3)=9

Bestem en forskrift for f

 er det y=6x-9


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2009 af peter lind

Nej. Den funktion du angiver er en lineær funktion. En eksponentiel voksende funktion har formen y = a*xb. Indset de angivne værdier. Så får du to ligninger med to ubekendte a og b. Ligningerne kan løses ved at dele de 2 ligninger med hinanden. Så går a ud.


Svar #2
25. oktober 2009 af Clarabow (Slettet)

altså

2=a3b og 3=a9b

og så dividere de to med hinanden ??

jeg forstår ikke helt kan du forklare det lidt mere :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. oktober 2009 af vindhansen (Slettet)

Om en voksende lineær funktion kan man sige at for lige store tilvækster i x har man lige store tilvækster i y f.eks. 1 kg sukker koster 10 kr. så 2 kg sukker koster 20 kr.

Om en voksende eksponentiel funktion kan man sige at for lige store tilvækster i x har man lige store relative tilvækster i y eller lige store procentvise tilvækster f.eks. renten for at låne 1000 kr i et år er 100 kr (tilvæksten er 10 %) så er renten for at låne 1000 kr i to år 200 kr (tilvækst på 20 %).


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. oktober 2009 af vindhansen (Slettet)

 En eksponentiel voksende funktion har formen y = b*ax som kan omskrives til y = bexlna prøv at bevise omskrivningen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. oktober 2009 af peter lind

f(2) = a*2b =3; f(3) = a*3b = 9; f(3)/f(2) = a*3b/(a*2b) = 9/3


Svar #6
25. oktober 2009 af Clarabow (Slettet)

hvad ender forskriften så med at være ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. oktober 2009 af vindhansen (Slettet)

3 = ba2

9 = ba3   

9/3 = 3 = ba3 / ba2 = a3 / a2 = a3-2 = a 

3 = b32 <=> b = 3/9 = 1/3

prøve : f(2) = 1/3 * 32 = 3 , f(3) = 1/3 * 33 = 9 Hurra det virker!

f(x) = 1/3 * 3x 


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. oktober 2009 af vindhansen (Slettet)

Omskrivning til eksponentiel funktion med grund tal e :

y = 1/3 * 3x <=> 3y = 3x <=> ln(3y) = ln(3x) <=> ln(3y) = xln(3) <=> y = 1/3 * exln(3)

Om eksponentielfunktionen y = b * ax  

a kaldes grundtallet, b kan opfattes som begyndelsesværdi for x = 0 og x kaldes exponenten.


Svar #9
26. oktober 2009 af Clarabow (Slettet)

okay tak

er du ikke sød og kigge på den jeg har spurgt til om 0-reglen? :)


Skriv et svar til: Bestem en forskrift for f ????????

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.