Kemi

Ligevægte

26. oktober 2009 af EmilieBN (Slettet)

Hej. jeg har en opgave i kemi jeg skal have lavet, men har siddet og læst og læst og er ikk rigtig kommet videre - så håber nogle kan hjælpe :-)
Tak.

1) I en beholder på 1 liter findes 0,735 mol I2 og 0,0457 mol
H2 i ligevægt med 1,35 mol HI ved en given temperatur.
- Beregn ligevægtskonstanten for ligevægt

I2 (g) + H2 (g) --->   2 HI (g)
                       <-----

Ved den pågældende temperatur.








2) For at få størst muligt udbytte af methanol ved den tekniske fremstillingsproces efter ligevægtsskemaet
2 HI (g) + CO (g) ------->     CH3OH (g)                  ΔHo = - 90 kJ/mol
                              <--------   
skal der arbejdes ved

A) høj eller lav tempertatur?
B) højt eller lavt tryk?

Er der andre forhold man må tage hensyn til i praksis?

Håber nogle kan hjælpe mig, tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

Ad 1) For en reaktion af typen aA + bB → cC er værdien for ligevægtskonstanten defineret som Keq = [C]c/([A]a[B]b), hvor [A], [B] og [C] er de aktuelle koncentrationer ved ligevægt.

Ad 2) Reaktionen er exoterm mod højre. Ved at sænke temperaturen forskydes ligevægten i den exoterme retning. Der er relativt 3 mol gas på venstre side ift. 1 mol gas på højre. En forøgelse af trykket vil forskyde ligevægten i den retning, hvor antallet af gasmolekyler mindskes.

Reaktionsskemaet er i øvrigt nonsens. Du mener nok H2(g) i stedet for HI(g).


Svar #2
28. oktober 2009 af EmilieBN (Slettet)

Kan opgave 1 ikke forklares igen? Jeg forstod det ikke helt, tak.
Jo du har ret, der skulle så 2Hg (g) i stedet for :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2009 af Darwin (Slettet)

#2.

Ligevægtskonstanten for den afstemte reaktion I2(g) + H2(g) → 2HI(g) må ved den konkrete temperatur være:

K = (1.35 M)2/((0.735 M)(0.047 M)) = 52.76

idet vi har fundet forholdet mellem koncentrationerne reaktanterne og produkterne ved ligevægt.


Svar #4
28. oktober 2009 af EmilieBN (Slettet)

Hej :-)
jeg tænkte på noget. Det svar jeg fik i opgave 2.
"Ad 2) Reaktionen er exoterm mod højre. Ved at sænke temperaturen forskydes ligevægten i den exoterme retning. Der er relativt 3 mol gas på venstre side ift. 1 mol gas på højre. En forøgelse af trykket vil forskyde ligevægten i den retning, hvor antallet af gasmolekyler mindskes."

Forskydes den så ikke mod venstre også er den endoterm? :)
 


 


Skriv et svar til: Ligevægte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.