Kemi

Volumenprocent HCl

27. oktober 2009 af vitrup12 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa !
Hvis jeg har en 37 % opløsning af HCl. Hvordan regner jeg så ud hvad koncentrationen er i mol/L ?.

37 % = VHCl/Vblanding * 100 % dvs 0,37 = VHCl/Vblanding. Tager jeg så fx 10 ml ud af opløsningen så har jeg 0,37 = VHCl/10ml dvs 3,7 ml = VHCl. Men hvordan kommer jeg videre ?

Skal jeg bruge massefylden ? Hvis ja, så vær rar at fortælle mig den og også gerne fortælle hvor jeg kan finde den slagsværdier.

Hvad nu hvis jeg en anden gang har en 36 % opløsning eller end 18 % opløsning så kan du vil ikke tro at massefylden er den samme som ved en 37 % HCl opløsning ? Eller hvad ?

På forhånd tusind tak problemet har virkelig irriteret mig lidt.

Med venlig hilsen

Henrik Vitrup


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. oktober 2009 af vindhansen (Slettet)

 Pas på. HCl er en gas.

37%w/w saltsyre er en 100% koncentreret opløsning af HCl(g) i vand. 


Svar #2
27. oktober 2009 af vitrup12 (Slettet)

Ja det er sandt at HCl egentlig er en gas da HCl i en koncentreret opløsning (og i andre koncentrations opløsninger) er fuldstændig disscocieret. Men 37 % vægt/volumen ses i laboratoriet. Det er så en fuldstændig koncentreret opløsning da en stærkere ikke kan laves. Men for at løse ovenstående opgave og finde mol/L uanset om det er 37 %, 36 % eller 18 % skal jeg ikke stadigvæk løse det ved at finde massefylden for det givne stof ved den givne procent ?

Herved kan jeg finde antal gram HCl og via Molarmassen regne det om til mol ?

Massefylden for 37 % kan man sikkert slå op et eller andet sted (vær rar at sige hvor og hvis du kender tallet må du gerne fortælle mig det). Men hvad hvis man en dag var udsat for en 36 % eller 18 % opløsning af HCl hvad gjorde man så ?

Hilsen Henrik Vitrup


Brugbart svar (2)

Svar #3
27. oktober 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

Densiteten af koncentreret saltsyre (37 %) er ca. ρ = 1.18 g/mL. Dermed fås molariteten:

c = α × ρ/M = 37 % × (1.18 g/mL)/(36.45 g/mol) = 11.98 M

Og ja, densiteten af saltsyre er stærkt afhængig af mætningsgraden af HCl i vandet. Se evt. her.


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. oktober 2009 af mathon

Densiteten af koncentreret saltsyre (37 masse%) er 1,18875 g/mL

c = 0,37·(1188,75 g/L)/(36,465 g/mol) = 12,06 M


Skriv et svar til: Volumenprocent HCl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.