Kemi

pH-beregning

29. oktober 2009 af zenati (Slettet)

Har fået følgende opgave, men synes jeg mangler noget:

4-hydroxybenzoesyre er en diprot syre, og dens formel kan forkortes til H2A. ved 50 grader er pKs-værdierne:

pKs (H2A) = 4,21

pKs (HA-) = 8,51

1,00 g H2A opløses i vand og der tilsættes 50 mL 0,100 M NaOH-opløsning. Opløsningen varmes til 50 grader.

Vis at pH i opløsningen er 4,56.

Jeg har opskrevet rekationsligningen, men kan ikke finde ud af at beregne stofmængden n for H2A?

Nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2009 af mathon

4-hydroxybenzoesyre:
M(C7H6O3) = 138,119 g/mol

n = m/M = (1,00 g)/(138,119 g/mol) = 0,0072401 mol

NaOH:
n = V·c = (0,050 L)·(0,100 mol/L) = 0,0050 mol

hvorfor
4-hydroxybenzoesyren kun optræder som monoprot syre


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. oktober 2009 af mathon

NaOH'en som oprindelig tilsættes en H2A-opløsning
ændrer denne
til det svage syre/basesystem

H2A/HA- hvorved der er opstået en pufferopløsning,
hvoraf

pufferligningen:

pH = pKs1 + log(nHA-/nH2A) = 4,21 + log(0,005/(0,00724-0,005)) = 4,56
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. oktober 2009 af mathon

...da pKs-værdierne netop har en en differens på de ca. 4 som er praktisk, hvis en diprot syre først skal reagere helt som monoprot syre og først da som diprot syre. 1. trin gennemføres ikke helt, hvorfor slutresultatet er en puffer.


Skriv et svar til: pH-beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.