Matematik

Geometri. hjælp.

31. oktober 2009 af afnafn (Slettet)

Hej!
Hvis man har en retvinklet trekant ABC hvor M er midtpunkt på AC. Altså der går en median fra B til grundlinjen|AC| . sidestykket |BC| er 3 og og det andet sidestykke |AB| er 5 .. 

Mit problem er så at jeg skal udregne medianen.. |BM| . 

det er lidt svært at forklare opgaven, men håber du vil hjælpe mig. ved ikke helt hvordan jeg skal udregne det?  


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2009 af Isomorphician

|AC|2 + |BC|2 = |AB|2 <=>

|AC|2 = 52 - 32 <=>

|AC| = 4


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. november 2009 af keg (Slettet)

Hej med dig,

den er godt nok lidt snedig den opgave du har fået til det alderstrin, og derfor går jeg ikke ud fra, at du har lært noget om cos-relationerne. Derfor må vi prøve at tage udgangspunkt i det du har lært, og det er bla. Pythagoras går jeg ud fra.

Så derfor kan du finde hypotenusen, og dermed og det halve af hypotenusen. Når det er gjort, kigger du på trekant ABM, og her er  vinkel A og vinkel ABM lige store og dermed ved du, at trekant ABM er ligebenet

og så bør det også med dine forudsætninger være muligt at finde længden af BM

good luck


Svar #3
01. november 2009 af afnafn (Slettet)

men udfra det, hvordan finder man på længen på |BM| der går ned igennem trekanten til fra vB til midt på |AC| ? altid udregne medianen?  


Svar #4
01. november 2009 af afnafn (Slettet)

takker keg. det prøver jeg lige.


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. november 2009 af MN-P (Slettet)

Start med en prøvetegning af trekanten

Da trekanten er retvinklet kan du bruge pythagoras til at finde den tredie side.

Medianen deler trekanten i to trekanter, hvoraf den ene, CMB, er retvinklet.

M er midtpunktet på AB som du kender, så du kan let finde længden af CM.

Nu kender du de to kateder og skal finde hypetonusen ved hjælp af pythagoras.


Svar #6
01. november 2009 af afnafn (Slettet)

tusind tak. det hele gik op nu (: ..


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. november 2009 af keg (Slettet)

kommentar til #5:

Du skriver at M er midtpunktet på AB. Det forstår jeg ikke, da der i opgaven står at M er midtpuktet på AC.

Som du selv skriver er det en god ide at tegne en prøvetegning, hvilket jeg også altid selv gør. Men det tror jeg ikke du har gjort i denne opgave, for så vil du ikke skrive dette.

Nu er det også en median der er tale om, så jeg kan ikke rigtig få øje på den retvinklede trekant, du taler om.En median står nødvendigvis ikke vinkelret på siden,

og vil i dette tilfælde kun gøre det hvis kateterne er lige lange, hvilket ikke er tilfældet. Men vil da gerne korrigeres, hvis du kan overbevise mig om din løsning af opgaven.

mvh.

keg


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. november 2009 af MN-P (Slettet)

Beklager det er en skrivefejl, det skal være AC ellers passer resten af setningen jo heller ikke.

Hvis du tegner trekanten, er der to(tre) muligheder for at pladcere navnene på hjørnerne. Man kan vælge at lade den rette vinkel hedde C, hvilket jeg har gjort, eller man kan kalde den rette vinkel for A eller B, i så fald er |AC|=√34

Det giver to helt forskellige opgaver.

Hvis man vælger af M ligger midt på hypotenusen, får man ikke en retvinklet trekant. |MB| er da lig |AM|=|MC| men hvorfor? Det er ikke begrundet i besvarelserne her.

Vinkel B (den rette vinkel) er en perefirivinkel der spænder over et buestylle, der er det doppelte af centervinkelen. Vinkelen spænder over en bue på 2*90o=180ohvilket er halvdelen af en cirkel med centrum i M og AC som diameter. Altså må BM være radius i denne cirkel.

Se lige i opgaven om der står noget om hvilken vinkel der er ret.


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. november 2009 af keg (Slettet)

svar #8

hvis du læser hvad jeg skriver, så går jeg ud fra at man ikke har lært om cos-.relationerne. Havde man brugt dem, ville man se at medianen  er lig den halve hypotennuse, hvis man som jeg kalder den rette vinkel B. Den anden mulighed er at kalde den rette vinkel B, for A er udelukket. Så altså kun to muligheder, når sidernes længder er som opgivet.

Se lige hvad jeg skriver, tak


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. november 2009 af MN-P (Slettet)

#9

Jeg savner stadig en begrundelse for at vinkel A og vinkel ABM er lige store. Man bør gøre rede for hvilken baggrund der er for en sådan påstand.

Det undre mig bare at du vælger B som den rette vinkel, da der i #1 er en beregning af |AC| der går ud fra at C er den rette vinkel.

For øvrigt roder du vist lidt i bogstaverne i dit indlæg

"hvis man som jeg kalder den rette vinkel B. Den anden mulighed er at kalde den rette vinkel B,"

Hvad der er den løsning man har ønsket vides ikke, men der mangler en oplysning i opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. november 2009 af keg (Slettet)

og lad det så være slutbemærkning fra min side:

At man for at løse en opgave er nødsaget til at have den entydigt beskrevet.


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. november 2009 af MN-P (Slettet)

Helt enig. Gid flere ville huske det her på siden.


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. november 2009 af keg (Slettet)

Jo, men det er unge mennesker og det går til tider lidt stærkt, og tak for duellen.

No one is perfect :)


Skriv et svar til: Geometri. hjælp.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.