Kemi

pH-beregning

01. november 2009 af zenati (Slettet)

Hej allesammen

Jeg har en opløsning med pH på 4,56 og der tilsættes yderligere 50mL 0,100 mL NaOH. Jeg skal så beregne den nye pH. Har skrevet flg. reaktionsligning:

HA- + OH- --> A2-+ H2O

her har HA- n= 0,005 mol og det samme for OH-.  Jeg har brugt pufferligningen og får så:

pH = 8,51 +log (0,005/0,005) = 8,51

Har jeg regnet rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2009 af mathon

"en opløsning med pH på 4,56 "
betyder
[H3O+] = 10-pH = 10-4,56 = 0,000028 mol/L

nu
    tilføres n = V·c = (0,050 L)·(0,100 mol/L) = 0,0050 mol OH-
    tilføres et volumen på 0,05 L

i en oprindelig opløsning på 1 L betyder
dette:

overskuddet af OH- bliver (0,0050 - 0,000028) mol = 0,004972 mol i fællesvolumenet (1+0,05) L
                                                                                                                                                   = 1,05 L

[OH- ] = (0,004972 mol)/(1,05 L) = 0,004736 mol/L

pOH = -log([OH- ]) = -log(0,004736) = 2,32

ved 25°C gælder:
pH = 14 - pOH = 14 - 2,32 = 11,68

 


Skriv et svar til: pH-beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.