Kemi

Ligevægt!!

01. november 2009 af EmilieBN (Slettet)

For at få størst muligt udbytte af methanol ved den tekniske fremstillingsproces efter ligevægtsskemaet
2 HI (g) + CO (g)     <-------> CH3OH (g)                                                               ΔH = - 90 kJ/mol

skal der arbejdes ved

A) høj eller lav tempertatur?
B) højt eller lavt tryk?

Er der andre forhold man må tage hensyn til i praksis?

Håber nogle kan hjælpe mig, tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2009 af vindhansen (Slettet)

 Venstresiden kan skrives 

CO + 2 H2  ⇔ CH3OH

Ved en forøgelse af trykket vil ligevægten løbe i den retning der formindsker trykket. Der er 3 mol gas på venstresiden og 1 mol gas på  højresiden. 

Total trykket P er summen af partialtrykkene p(CO)+p(H2)+p(CH3OH) = P

Tilstandsligningen PV = nRT siger at når V og T holdes konstante er P ∝ n 

så når trykket øges vil ligevægten også løbe mod en mindre stofmængde

altså mod højre.

Reaktionen forløber almindeligvis ved meget høje tryk (50-100 atm)


Svar #2
02. november 2009 af EmilieBN (Slettet)

men hvad så med temperaturen?
Altså, skal der arbejdes ved høj eller lav temperatur?


Skriv et svar til: Ligevægt!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.