Fysik

Transformator

01. november 2009 af LivTheHook (Slettet)

Vær hilset alle kære studerende!.

Nu er det således at jeg sidder her og kæmper med denne her fysikrapport som skal afleveres inden kl 24 i aften.. sååå godt og vel  2, 5 time fra nu af, har jeg til at komme opgaven til bunds!:D  men mit spørsmål er relativt simpelt. hvad bruger vi transformatore til i vores hverdag? jeg ved godt at dette spørgsmål skulle være lige til, men ja, transformere og jeg, er bare ikke lige de bedste venner!:D håber der er nogle friske mennesker der vil hjælpe mig her i nødens stund.

Mange varme tanker Liv.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2009 af mathon

de bruges til at mindske energitabet under elforsyningsenergitransport over store afstende fra  elproduktionsstedet.

det drejer sig om at nedbringe strømstyrken i elledningerne
da
    Etab = R·I2         og man ikke kan ændre R i de engang valgte ledninger

jo mindre I desto mindre tab

Fra transformersætningen ved du sikkert
at

               Ps    =    Pp                               indeks p for primær og indeks s for sekundær

               Us·Is = Up·Ip

               Is = (Up/Us)·Ip                           hvor Is er strømstyrken i de fra værket udgående ledninger efter
                                                                 den indledende transformation.
                                                                 Højresiden bliver kun lille, hvis Us er stor, hvorfor den
                                                                 langdistance transporterede el-energimængde overføres på
                                                                 højspændingsform.

som opnås ved

               Us = (Ns/Np)·Up                        at have mange vindinger i sekundærsiden.

konklusion:
                   Et stærkt mindsket energitab under el-energioverførsel over større afstande opnås ved
                   anvendelse af relativt mange vindinger i sekundærsiden og sker under høj spænding.

.............

det er ikke et ønske, at el-transporten skal ske under højspænding, men er et nødvendigt onde for at få nedbragt strømstyrken, hvilket det hele går ud på.


Svar #2
01. november 2009 af LivTheHook (Slettet)

okay, jamen tusind tak!.

så det du mener til sidst, (bare lige for at være sikker)er at jo højere spænding man bruger, jo lettere er det at transportere strømmen igennem ledningerne, da der så vil være mindre strøm, altså mindre energitab?

men i hvert fald. tak for de vise ord. nu når jeg akkurat at blive færdig med min opgave eller det håber jeg da.:D


Skriv et svar til: Transformator

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.