Kemi

Haster!

02. november 2009 af nannaAndersen94 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle der ude:-)

Hvordan kan det være at når man åbner en sodavand, og kigger i låget er der noget dug.

Hvad er grunden til dette sker??

Vi har prøvet med kulsyrer kunne være svaret men uden held. Så mente vi at det havde noget at gøre med at man tapper en sodavand ved en lav tempotur og kommer ud som en høj tempotur, så der bliver størrer afstand mellem molekylerne, og det er det dug der sidder i låget. Men det var heller ikke rigtig.

Håber i kan hjælpe os med dette spørgsmål.

På for hånd, tak:-)

Sofie og Mia.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2009 af mathon

i det lille konstante rumfang mellem
sodavandsoverflade og kapsel

sker der ved åbningen en pludselig trykændring

p2/p1 = T2/T1  hvoraf

T2 = (p2/p1)·T1         som med p1 = 3 atm  og  køleskabstemperatur T1 = 280 K
giver

T2 = (1/3)(280 K) = 93,3 K

dvs
t = (93,3-273) C ≈ -180 C

al vanddamp i kapselhulrummet fortættes derfor til vanddråber kortvarigt i kontakt med den kolde metalkapsel.

Omgivelsernes energitilførsel får hurtigt fugten til at fordampe igen grundet metallets ringe specifikke varmekapacitet.


Skriv et svar til: Haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.