Matematik

den gennemsnitlige årlige procentvise stigning

02. november 2009 af Gyrup (Slettet) - Niveau: B-niveau

 hej. laver matematik aflevering, men kan ikke lige komme videre.

har et spørgsmål som hedder:

antallet af elever på et gym. er på 15 år. steget fra 652 til1136. 

- Beregn den gennemsnitlige årlige procentvise stigning (det kræves at man bruger fremskrivningsfaktoren: a=1+r)

håber der er en som har tid til at hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2009 af peter lind

N=N0a15


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. november 2009 af NejTilSvampe

 y=b*a^x

x er antal år, b er startværdien 652, y er slutværdien 1136, og a er din fremskrivningsfaktor og din eneste ubekendte. Når du har fundet a sætter du ind i  a=1+r og løser for r.


Svar #3
02. november 2009 af Gyrup (Slettet)

hvordan skal formlen så være hvis jeg isolere a, i  y=b*a^x?


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. november 2009 af peter lind

Find logaritmen på de 2 sider af ligningen.


Svar #5
02. november 2009 af Gyrup (Slettet)

men det finder jeg da ikke a af :S .. Kan du ikke forklare det lidt bedre? Tror ikke jeg forstår det helt


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. november 2009 af peter lind

N=N0a15 <-> ln(N) = ln(N0)+15*ln(a) 


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. november 2009 af mathon

N = No(1+rår)15 når rår = p/100 og p er den årlige stigning i procent:

(1+rår)15 = N/No = 1136/652 = 1,74233

1+rår = 1,742331/15 = 1,038

rår  = p/100 = 0,038

p = 3,8%


Skriv et svar til: den gennemsnitlige årlige procentvise stigning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.