Matematik

Ligning med ubekendt eksponent

03. november 2009 af mortenarndal (Slettet)

1,09x=1,85

Hvordan isolerer jeg x? Ved hjælp af lommeregneren kan jeg naturligvis hurtigt finde frem til x=7,13857. Jeg kunne også lave en tabel og evt. sætte ind i et koordinatsystem, men jeg søger en lidt mere elegant løsning...på forhånd tak :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. november 2009 af Exupery (Slettet)

1,09x=1,85

x*log(1,09)=log(1,85)

x=log(1,85)/log(1,09)

Prøv at forkorte på lommeregneren og se, om det ikke giver det samme.

Hvor du benytter logaritmereglen, der siger, at:

ax=b =>

x*log(a)=log(b)

I øvrigt findes også logaritmereglerne:

log(a)+log(b)=log(a*b)

log(a)-log(b)=log(a/b)

og de er paralleller til reglerne om ln (den naturlige logaritme). Du lærer forhåbentligt det hele engang i 1g..


Svar #2
03. november 2009 af mortenarndal (Slettet)

Nåååh ja, det var det med logaritmerne...mine bøger fra 1.g trænger vist til at blive støvet af :-)


Skriv et svar til: Ligning med ubekendt eksponent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.