Fysik

Radioaktivtet

04. november 2009 af Jullelo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg er i gang med at  besvare nogle opgaver, og har brug for hjælp til  beregning af følgende:

1) en prøve indeholder 7,0 * 10-10 kg af den B- - radioaktive isotop Sr-90

     a) beregn antallet af Sr-kerner i prøven      b) Sr-90 har halveringstiden 14,3 døgn. Beregn henfaldskonstanten.                       c) beregn prøvens aktivitet  

2) For en radioaktiv kilde måles et tælletal på 112 i en afstand af 25 cm

a) i hvilken afstand vil tælletallet forventes at være 50?               b) med en afstand på 35 cm mellem kilden og tælleren indskydes 8mm blyplade. Halveringstykkelsen for den pågældende stråling i bly er 5,7 mm. Hvilket tælletal vil man nu forvente?

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. november 2009 af mathon

1)
   a)
         M(38Sr90) = 89,907738 g/(NA atomer)

         N = (7,0 * 10-7 g) / ((89,907738 g/(NA atomer)) = 4,68869·1015 atomer

.........

i min
Handbook of Chemistry er T½ for 38Sr90 opgivet til  29 år


Svar #2
04. november 2009 af Jullelo (Slettet)

Tusinde tak!

Men hvad er NA atomer?  Og hvordan har du fundet frem til M, er det massen?


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. november 2009 af mathon

M er massen fundet i Handbook of Chemistry

NA er Avogadros antal = 6,02214·1023 pr. mol enheder


Svar #4
04. november 2009 af Jullelo (Slettet)

Aha, takker. Nu forstår jeg det bedre (:

Nogen der kan hjælpe med opgave 2?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. november 2009 af mathon

2)
   a)
         Tæl2·R22 = Tæl1·R12
         
         R22 = (Tæl1/Tæl2)·R12

         R2 = ((Tæl1/Tæl2))½·R1

         R2 = ((112/50))½·(25 cm)
 


Svar #6
04. november 2009 af Jullelo (Slettet)

Kan du sætte ord på?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. november 2009 af mathon

#5

2)
   b)
         Tæl2·R22 = Tæl1·R12
         
         Tæl2 = (R1/R2)2·Tæl1
       
         Tæl2 = (25/35)2·112 = 57

          N = 57·(½)x/5,7  

          Nforventet = 57·(½)8/5,7 = 57·0,378009 ≈ 21-22 tællinger

         

 


Svar #8
04. november 2009 af Jullelo (Slettet)

Jeg har fået facit af min lærer, der siger noget helt andet:

a) 37,4cm
b) 42
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. november 2009 af mathon

tællingerne er omvendt proportionale med kvadratet på afstanden


Svar #10
04. november 2009 af Jullelo (Slettet)

Okay, tusinde tak for hjælpen!

Hvis du har tid, kan du så lige hjælpe med endnu en opgave?

7) En 235U-kerne indfanger en neutron og undergår derefter fission. Der dannes herved en 91Sr-kerne og udsendes 3 neutroner.

a) Hvad er den anden fissionskerne?

b) Opskriv reaktionsskemaet (menes der så bare henfaldsskemaet?)

c) Beregn den frigjorte energi.

:D


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. november 2009 af mathon

se
 

Vedhæftet fil:fission_1.doc

Brugbart svar (0)

Svar #12
04. november 2009 af mathon

                                                        ΔE = Δm·c2

1 u ækvivalerer 931,494 MeV = 1,49242·10-10 J


Svar #13
05. november 2009 af Jullelo (Slettet)

Facit siger:

c) 27,9pJ
 


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. november 2009 af mathon

regn selv på det


Svar #15
05. november 2009 af Jullelo (Slettet)

Tak for hjælpen!

Godnat 8)


Brugbart svar (0)

Svar #16
05. november 2009 af mathon

se

Vedhæftet fil:fissionsenergi_1.doc

Svar #17
05. november 2009 af Jullelo (Slettet)

Ejjj, tusinde tak! :D


Skriv et svar til: Radioaktivtet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.