Kemi

Fortabt..

05. november 2009 af Neclaa (Slettet)

Hey, kan ikke lave opgaven fornede, please nogen der kan hjælpe?

Som led i en hospitalsbehandling får en person indspøjtet 68,0 mg penicillin i blodet. Hver halvt time efter indsprøjtningen tages en blodprøve, hvori koncentrationen, c, af penicillin i blodet måles. c angiver µg penicillin / mL blod. Nogle af måleresultaterne fremgår af skemaet.

t / timer o,5---1,00---1,50---2,00---2,50---3,00
c / µ/mL tom---8,27---tom ---4,14---tom ---2,07


a) Vis, at pencillinets nedbrydning foregår med konstant halveringstid, og angiv en værdi for halveringstiden.

Penicillinet fordeler sig efter indsprøjtningen meget hurtigt i legemets totale blodvolumen.

b)beregn koncentrationen, c0, umiddelbart efter indsprøjtningen.

c)Beregn personens totale blodvolumen.

d)Beregn hastighedskonstanten for penicillinets nedbrydningsreaktion. A

e)Udfyld de manglende felter i skemaet. A


Brugbart svar (3)

Svar #1
06. november 2009 af mathon

a)
    halveringstiden aflæser du af tabellens værdier
    T½ = 1 time

b)
    co = 2·c(1) = 2·(8,27 µg/mL) = 16,54 µg/mL = 16,54 mg/L

c)
    personens totale blodvolumen: (68,0 mg)/(16,54 mg/L) ≈ 4,11 L

d)
    k = ln(2)/T½ = ln(2)/(1 time) = ln(2) time-1 ≈ 0,693147 time-1

    v = -(d[penni.]/dt) = k·[penni.]o = (0,693147 t-1)·(16,54 µg/mL) = 11,4647 µg/(mL·time)

e)
    c = co·e-kt = 16,54·e-0,693147·t       når
                                                           c måles i µg/mL
                                                           t måles i timer
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. november 2009 af mathon

rettelse:
           b)          
               co = √(2)·(8,27 µg/mL) = 11,6955 µg/mL = 11,6955 mg/L
           c)
               personens totale blodvolumen: (68,0 mg)/(11,6955 mg/L) ≈ 5,8142 L
           d)
               v = -(d[penni.]/dt) = k·[penni.]o = (0,693147 t-1)·(11,6955 µg/mL) = 8,10673 µg/(mL·time)
           e)
               c = co·e-kt = 11,6955·e-0,693147·t når
                                                                    c måles i µg/mL
                                                                    t måles i timer

           c(1,5) = co·(1/2)
           c(2.5) = c(1,5)·(1/2) = co(1/4)
    
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. november 2009 af mathon

forklaring af √(2)

            c(t) = co·(1/2)t/T½
  
            c(½T½) = co·(1/2)(½T½)/T½  = co·(1/2)½ = co·√(1/2) = co·(1/√(2))

             hvoraf
                       co = √(2)·c(½T½)


Skriv et svar til: Fortabt..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.