Matematik
tanx
15. januar 2005 af
2835 (Slettet)
jeg betragter funnktionen f(x)=tanx i intervallet ]-0,5pi;0,5pi[, dvs. at f(x) er defineret i hele dette vindue. Desuden er tanx monotont voksende og har derfor en omvendt funktion, tan-1, bestem Definitions -og værdimængden for den omvendte funktion.
Dm(tanx)=Vm(tan-1)=R i det omtalte interval
MEN HVAD MED
Vm(tanx)=Dm(tan-1) men den går jo mod uendelig ?????
Dm(tanx)=Vm(tan-1)=R i det omtalte interval
MEN HVAD MED
Vm(tanx)=Dm(tan-1) men den går jo mod uendelig ?????
Svar #1
15. januar 2005 af Epsilon (Slettet)
Der tager du fejl. Hvis vi betragter funktionen
f(x) = tan(x), x E ]-pi/2;pi/2[
som er restriktionen af tangens til intervallet I = ]-pi/2;pi/2[, så har vi, at f er kontinuert på I, og ifølge grænseværdisætningerne har vi, at
tan(x) -> -inf for x -> -pi/2+
tan(x) -> inf for x -> pi/2-
så vi må have, at
V_f = R
Endvidere er tan ganske rigtigt monoton og voksende på I. Derfor har den en omvendt funktion, som vi kalder arcus tangens;
arctan(x)
som afbilder R på intervallet ]-pi/2;pi/2[, dvs.
Dm(arctan) = Vm(tan) = R
Vm(arctan) = Dm(tan) = ]-pi/2;pi/2[
//Singularity
f(x) = tan(x), x E ]-pi/2;pi/2[
som er restriktionen af tangens til intervallet I = ]-pi/2;pi/2[, så har vi, at f er kontinuert på I, og ifølge grænseværdisætningerne har vi, at
tan(x) -> -inf for x -> -pi/2+
tan(x) -> inf for x -> pi/2-
så vi må have, at
V_f = R
Endvidere er tan ganske rigtigt monoton og voksende på I. Derfor har den en omvendt funktion, som vi kalder arcus tangens;
arctan(x)
som afbilder R på intervallet ]-pi/2;pi/2[, dvs.
Dm(arctan) = Vm(tan) = R
Vm(arctan) = Dm(tan) = ]-pi/2;pi/2[
//Singularity
Svar #2
15. januar 2005 af Epsilon (Slettet)
#1: Rettelse:
"Dm(arctan) = Vm(tan) = R" ->
Dm(arctan) = V_f = R
og
"Vm(arctan) = Dm(tan) = ]-pi/2;pi/2[" ->
Vm(arctan) = D_f = ]-pi/2;pi/2[.
//Singularity
"Dm(arctan) = Vm(tan) = R" ->
Dm(arctan) = V_f = R
og
"Vm(arctan) = Dm(tan) = ]-pi/2;pi/2[" ->
Vm(arctan) = D_f = ]-pi/2;pi/2[.
//Singularity
Skriv et svar til: tanx
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
