Fysik

HJÆLP HATSER - Atom absorption & Emission

10. november 2009 af Googles (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, er der nogen der kan mig med:

spm'ene gælder for primitive atom med kun tre energiniveauer og kun én elektron.

(n=1 -20eV   ,   n=2   -3,0eV ,      n=3    -1,0eV   elektronen ligger i n=1)

a) hvad sker der med atomet, når den rammes af en elektron med energien 30eV?

b) hvad sker der med atomet når den rammes af en foton med energien 15eV ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. november 2009 af peter lind

a) Det kan være et fuldkommen elastisk stød eller det kan være et uelastisk stød, hvor elektronen i atomet løftes op i en højere energitilstand eller helt løsrives fra atomet.

b) Dett samme bortset fra at hvis atomet er  i grundtilstanden kan elektronen ikke rives løs. Det er der ikke energi nok til.


Svar #2
10. november 2009 af Googles (Slettet)

hvad menes med elastisk stød?       I min opg. står at atomet rammes af en hurtig elektron med 30eV.

Når en atom rammes af en foton med energien 17eV, vil den ikke absorbere?


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. november 2009 af peter lind

Et elastisk stød er et stød hvor summen af de kinetiske energier af pariklerne  er ens både før og efter.

Jeg har ikke regnet efter; men det er højst usandsynlig at impuls og energibevarelse giver lov til det. Så skulle det gælde at i de uelastiske stød vil der være mulighed for at fotonenergien  er 0 efter stødet. eller om du vil at den energi fotonen har i overskud bliver brugt udelukkende til at give atomet kinetisk energi. Da impulsen også skal være bevaret er det højst usandsynligt; men du kan da prøve at regne på det.


Svar #4
10. november 2009 af Googles (Slettet)

ok 1000 taak:D


Skriv et svar til: HJÆLP HATSER - Atom absorption & Emission

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.